De rullande klenodernas egen kväll på Ässundet

Textstorlek:

En sommarkväll varje år det veteranbilarnas afton på Ässundet. Då rullar 60–70 gamla godingar in bland räkmackorna och cafégästerna. Det är en av de absolut mest populära aftnarna vid bygdens främsta vattenhål.

Egentligen är det här Nerikes Fordonshistorikers kväll på Ässundet. En helafton som är mycket uppskattad bland medlemmarna.

– En av våra populäraste utflykter, absolut, säger ordföranden Roland Sandberg.

Jodå, det är femtonde gången nu som det här bilvårdande gänget gör den här resan. Start som vanligt vid Svampen, sedan gamla Arbogavägen till Hjälmarens smalaste passage.

Den här gången kunde klubben mönstra ett 60-tal fordon.

– Jag har hållit i det här 15 år nu och det är lika roligt varje gång, sa Arne Bülow till Länsposten.

– Om jag ska rangordna våra träffar, i betydelsen vilka som samlar flest fordon och mest folk, så är det meetinget i Sannahed i topp. Sedan kommer ”korven” (Korvrallyt) och därefter Ässundet.

– Vi ska göra en söndagsträff för allt som rullar på hjul och är äldre än 1975 den 19 augusti i år kl 15.00. Går det bra fortsätter vi nästa år, säger Arne Bülow.

Men det är inte bara ”nerikingarna” som letar sig ut till Ässundet den här kvällen. Även flera ”frilansare” inom gebitet veteranbilar kommer. Parkeringen är alltid proppfull tidigt på kvällen och trångt är bara förnamnet. Vi träffar på Stefan Johansson från Vintrosa och hans käresta med det isländskt klingande namnet Svanhild.

De är ofta ute och åker i sin Ford Mercury från 1963 och det Stefan Johansson säger om sin bil, är nog typiskt för många veteranbils­ägare:

– Massor massor av timmar för att få den här bilen i gott skick. När jag köpte den var den bara skrot, inte mycket mer. Den stod i en skog strax utanför Kumla.

– Det har varit ett jättejobb att få den körduglig, men det har varit väldigt roligt också att hålla på. Mycket kärlek till en rosthög krävs för att det ska bli ett lyckat äktenskap. Men jag tycker vi fått till det rätt bra.

– Vi har kul tillsammans, jag, Svanhild och bilen.

Kanonsommaren på bygdepärlan Ässundet håller i sig och bättre start kunde bygdens engagemang i omstarten av caféet inte fått.