De lär barnen att simma

Textstorlek:

Varma soliga dagar lockar till bad. Det har i år varit många dystra siffror vad gäller drunkningstillbud. Att lära barnen simma tidigt är viktigt, ja det är A och O. Det satsar Emma Öhman på som driver Delfinens simskola i Örebro.

Semester, sol och värme har lockat många till stränderna nu i sommar. Det har också inneburit att drunkningstillbuden har ökat från 234 till 264 så här långt i år. Här i statistiken är även de personer som överlevt inräknade.

Enligt statistik från Svenska Livräddningssällskapet så drunknade fem barn under maj och juni.

Under dessa två månader drunk­nade lika många barn som under hela 2017. I juli har det blivit ännu fler.

Totalt har 20 drunknings­olyckor inträffat under juli månad. Bara under en dag förolyckades fem personer.

– Om barn får lära sig simma före fem års ålder, minskar drunkningsolyckorna med mer än 80 procent, säger Emma Öhman som grundade Delfinens simskola i Örebro.

Vi träffar Emma och hennes medarbetare Elvira Jahnstedt samt Frida Sollén vid Ånnabodabadet dit de har kommit för att under några eftermiddagstimmar prata om vattensäkerhet med barn och föräldrar.

På stranden har de lagt upp olika hjälpmedel för små barn som simvästar i olika storlekar, armringar och även sjöjungfrufötter, eller monofena som det heter, som barnen gärna får prova på.

Vad ska föräldrar tänka på vad ­gäller vattensäkerheten?

– Att vara med barnet hela tiden, inte lämna det ensamt, utan ha uppsikt över det. Välja säkrare vatten som har bra kvalitet, säkrare vuxna och säkrare barn är viktigt. Genom att låta barnen börja simma tidigt, blir de säkrare i vattnet.

– På Delfinens simskola som bara har funnts i lite drygt ett år, tar vi emot barn från tre månader upp till tio år, säger Emma.

Delfinens simskola finns i Örebro på Hagabadet, USÖ och Eyrabadet.

Vad ska man tänka på om barnen använder hjälpmedel som simväst, armringar eller andra badringar?

–Det kan ge barnet en falsk trygghet, så minst halva simtiden ska barnet vara utan hjälpmedel, säger Emma som också tar upp det här med vattenpooler i trädgården och ger följande råd.

–Vktigt är att ha pooltäcke eller poolstaket och då ska grinden öppnas inåt trädgården. Det är så lätt att barnen inte tänker med att det är en pool, om de springer efter en boll eller liknande. Då är risken stor att de trillar ner i vattnet.

Nu i sommar har Emma med personal varit ute på tre platser i länet och lärt barn och vuxna vattensäkerhet. De startade i Stadsparken i Örebro, där vattnet tyvärr var avstängt vid poolen, sedan begav de sig till Ånnaboda och vem träffade barnen i vattnet om inte en sjöjungfru. Sista strandhgget blev Hargebadet.

Dessa tre platser har varit välbesökta och i lördags fanns Delfinens simskola med på Odenfestivalen.

Vad lär simskolan ut på sina kurser inne i badhusen?

– Vi lär barnen simma från tre månaders ålder och uppåt. Vi lär ut bröstsim, crawl, rygg och fjärilsim, samt erbjuder privatlektioner för barn och vuxna.

Vem är då Emma Öhman som startade delfinens simskola? Jo hon har en lång bakgrund, utbildning och arbetserfarenhet inom simning och högskoleexamen i pedagogik.

Hon är utbildad siminstruktör via Linnéas simskola och har under tre år arbetat som siminstruktör för den simskolan i Örebro, på USÖ.

Emmas bakgrund inom simning är hennes egen simkarriär i Luleå simsällskap där hon som ung tävlingssimmade under många.

På Linnéas simskola har Emma arbetat som siminstruktör för barn från tre månader och upp till tio år. Hon har även arbetat som simtränare under somrarna för barn från fyra år och upp till 55 år inom både bröstsim, rygg, crawl och fjäril.

I mars månad i fjol startades de fösta teckenspråkiga kurserna på USÖ och sker nu även på Hagabadet och Eyrabadet vissa dagar i veckan.

För de föräldrar som är intresserade av att delta med sitt barn på någon simskola i höst så finns olika kuser att anmäla sig till, beroende på barnets ålder. Tider och platser hittar ni på Delfinens simskolas hemsida.