C: Hela länet ska leva

Textstorlek:

Med fokus på landsbygd, tillgängligare vård och mer ljus på småföretagande så har Centern presenterat sitt valmanifest för regionpolitiken.’– Vi måste få en bättre primärvård, säger Charlotte Edberger Jangdin.

Centerpartiet har presenterat sina visioner när det gäller regionpolitiken, inför valet. Det är stort fokus på bättre sjukvård, samarbete med landsbygden och ett grönt län.

– Hela länet ska leva, det är jätteviktigt för oss, sägert Torbjörn Ahlin, regionråd i opposition.

– Från Ställdalen i norr till Nydalen i söder.

I nuläget har Centern fyra mandat i det som förr hette landstinget, men numera heter Region Örebro län.

– Väljarna avgör, men vi hoppas på sex mandat i valet. Vi vill se ett nytt ledarskap för regionen.

Det är en diger lista Centern och Ahlin presenterar.

– Det finns ett stort och tydligt behov av att utveckla våra städer i samklang med landsbygden. Bland annat handlar det om bättre kollektivtrafik för landsbygden. Inget fel i bilarna, de behövs för friheten, men vi vill fasa ut de fossila bränslena.

Charlotte Edberger Jangdin:

– Vi vill se en bättre primärvård. Idag är det svårt att få tid på vårdcentralerna, och akuten får ta emot folk som egentligen skulle till vårdcentralerna. Och på vårdcentralerna vill vi gärna se motsvarigheten till barnavårdscentalerna (BVC) – äldrevårdscentraler (ÄVC).

– Vi vill därför tillåta att läkare öppnar egna små läkarmottagningar. Sannolikt skulle ett antal stafettläkare vara intresserade av det.

– Och självklart ska vi ha tre akutsjukhus. Vi är beredda att tillföra medel så att även Karlskoga kan ha BB öppet året runt.

Emilia Molin:

– Vi vill ha ett grönt län. Bort med skadliga kemikalier, och integrera hela skogsbruket i de gröna näringarna. Vi ska ersätta oljan med förnybar energi.

– Starkt miljöansvar kan kombineras med god ekonomisk tillväxt. En giftfri vardag måste eftersträvas. Här ska det offentliga vara föredöme, och handla närodlat och giftfritt. Satsa på matlänet. Sätt upp fler laddstolpar – även på landsbygden.

Lars Zetterlund är politisk veteran, har varit med länge, och han säger så här till Länsposten som svar på frågan vad han anser ska lyftas fram i regionpolitiken.

– Företagsamheten, med fokus på småföretagande, måste lyftas. Tre av fyra nya jobb kommer i småföretagen. Utan dessa får vi inga skattepengar till den viktiga vården.

– Vi vill använda en del av de 100 miljonerna i ”Regionala länstransportplanen” till att förbättra även de små vägarna. Vi är det enda parti som lyfter fram det mindre vägnätet på landsbygden

– Över huvud taget måste landsbygden tas mer på allvar. Där finns vår framtid. Städerna måste även ha gröna lungor/oaser. Dessutom vill jag se bättre organisation för Linde lasarett, så vi kan behålla vass kompetens på fler områden där. Jätteviktigt.

Torbjörn Ahlin är också helt inne på det här med landsbygdsfokus.

– Vi föreslog att regionen ska göra som Örebro kommun, ha landsbygdsperspektiv på alla viktiga frågor i alla nämnderna. Men det blev nobben av majoriteten. Tyvärr.

Charlotte Edberger Jangdin igen:

– Vi har flera förslag på hur vården kan vässas. Fasta läkarkontakter är ett sådant. Men varför inte börja prova med dygnet runt-öppet på någon vårdcentral, utvärdera och sedan förhoppningsvis införa det på fler vårdcentraler? Allt tar tid, men man måste börja i någon ände.

Modet är gott i gurppen och stärkta av opinionssiffror tror de på framgångar i regionvalet.