Brandrisk minskar med lågtrycket

Foto: TT
Textstorlek:

Tack vare det lågtryck som i helgen dragit in över landet har brandrisken gått ner, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Brandrisken minskar, men vi vill fortfarande försäkra oss om att vi snabbt kan släcka en brand om situationen uppstår, säger Anneli Söder, talesperson på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), till radion.

Att det nu regnat en del över nästan hela landet och att temperaturerna sjunkit har minskat risken för allvalriga skogsbränder på de flesta håll. Men MSB släpper inte riktigt garden än.

Flera av de europeiska brandsläckningshelikoptrar som använts i Sverige åker nu tillbaka till sina stationeringsländer. Kvar är tre av de tyska helikoptrarna.

Både det regn som har kommit och det som väntas under veckan bidrar till att brandrisken minskar. Men regnet torkar snabbt bort efter den långvariga torkan, och med lågtrycket kan även nya risker för brand uppkomma i och med blixtar och åska.

De förändrade förutsättningarna gör också att flera länsstyrelser lättat något på eldningsförbud. Det råder fortfarande eldningsförbud i stora delar av landet men på vissa ställen är det åter tillåtet att grilla på egen tomt.

Kontakta alltid din kommun eller länsstyrelse om du är osäker på vilka regler som gäller där du bor.