Tivedstorp – en by med både lugn och puls

Textstorlek:

Hantverksbod, vandrarhem, kaffestuga, kulturonsdagar, forskardagar, vägkyrka och så förstås bonusen med närhet till naturen och dess leder.
Tivedstorp andas rekordår och är en oas för dem som söker lugnet men ändå vill ha lite av utbud och förströelse under resan.

Det finns en anledning till att Nätverket för bygdeforskning i Tivedenområdet förlagt centrat för sina släkt- och bygdeforskardagar till den gamla byn som en gång uppfördes av intågade svedjefinnar.

Tivedstorp ligger som ett pulserande hjärta mitt i Tivedsskogarna.

Sommartid fyllt av liv och rörelse, och i slutet av förra veckan höll nätverket sitt arrangemang för nionde gången.

Vid ett bord i trädgården sitter en av nätverkets spindlar, Gunnel Cunei, tillsammans med Conny Jansson och hans fru Monica från Västerås.

Med hjälp av DNA-test och analys kan man upptäcka sin etnicitet och släktingar tusentals år tillbaka i tiden.

– Det var så vi upptäckte varann och det visar sig att Gunnel forskat fram att vi är pysslingar, förklarar Conny.

I den gamla kaffestugan kunde besökarna till Rötterdagarna få hjälp att likt Gunnel och Conny hitta anfäder bakåt i tiden.

Men alla besökare på Tivedstorp den här dagen var förstås inte där i syftet att hitta släktingar.

Platsen har blivit ett utflyktsmål, både för sin historiska bakgrund men också till stor del även nutidens intressen, som att uppleva närheten till naturen.

Vandringsleder, cykel- och ridleder samt kanotleder och möjligheten att övernatta lockar många.

– Det har varit väldigt bra i år och det blir säkert rekord i år för oss som drivit anläggningen i fem år, berättar Martin ”Frallan” Szanto, en av delägarna.

Beläggningen ser bättre ut än förra året som i sin tur var riktigt bra.

– Förra året växte vi med 40 procent, och i år kommer vi att slå det. Det roligaste för oss är ju att folk kommer och stannar längre och kan på det viset ta del av helheten på anläggningen, förklarar ”Frallan”.

I hantverksdboden som drivs av 10-talet lokala hantverkare i olika tekniker har man dock märkt av den ihållande värmen.

– Det blir märkbart färre som besöker oss då, konstaterar Barbro Cluley och Lisa Hellman som vid Länspostens besök bemannade butiken.

Barbro har ju en mångårig bakgrund i den forna ”finnbyn”.

Det var ju hon som för IM:s räkning startade upp kaffestugan 1959, och allt sedan dess funnits med under somrarna och salufört IM:s produkter från olika delar av världen.

Numera är det dock de lokala duktiga hantverkarna som är representerade och på så sätt lever den trivsamma hantverksboden vidare.

Glas, keramik, tovat, trasmattor, trälaster, textilier, honung, torkade svampar och örter är en del av mycket som finns i boden.

En del av produkterna säljs till förmån för barn i Zimbabwe, så lite av IM:s forna och goda tankar lever kvar.

Barbro finns förstås med, sommarboende i ”byn”, för att övrig tid på året vara bosatt i Ängelholm.

– Om jag inte bor i Tivedstorp så bor jag där. Jag känner att jag hör hemma här eftersom jag funnits med i Tivedstorp sedan 1959, konstaterar hon.

Förra året hade Tivedstorp, enligt uppgift, runt 100 000 besökare, så möjlighet att träffa glada och positiva människor från världens alla hörn saknas inte.

– Det är jätteroligt att vara här och träffa så mycket trevligt folk, påpekar Lisa Hellman, en av de lokala hantverkarna.

Vägkyrkan, Vandrarnas kapell, är öppen och även där läggs en del programpunkter in.

Onsdag den 1 augusti klockan 18 handlar programmet om ”Bibliska platser i Jordanien”.

Medverkar då gör Lisbet Boberg och Liv Olsson.

En annan intressant punkt i de kvarstående aktiviteterna är slåtterkursen den 31 juli, där det krävs föranmälan.

Det är Tuva, Tiveds Utvecklings AB, i samarbete med Länsstyrelsen som inbjuder till slåtterkurs.

Ett kulturhistoriskt sätt för att hålla ängarna öppna, men på Tivedstorp finns även betande djur som drar sitt strå till stacken och som ger byn ytterligare en dimension för besökarna.