Sommaren i korthet

Textstorlek:

   Förkortningar styr våra liv och förföljer oss hela tiden i vår vardag. På sistone har en förkortning blivit aktuell för alla och det är VMA. Sverige har drabbats av många skogsbränder den heta sommaren som varit och är i år. Viktigt meddelande till allmänheten är en förkortning som visar på vårt samhälles sårbarhet vilket vi kanske inte tror och tänker på alla gånger. Det är mångmiljonvärden i form av skog som brinner upp som annars skulle kunna bli olika former av förädlade träprodukter.

    Ett företag som i alla fall ibland använder sig av träprodukter är Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd, gissningsvis mer känt som IKEA. Det utskrivna namnet var också den ursprungliga adressen för möbelföretaget då Elmtaryd var gården i södra Småland där grundaren växte upp. En uppväxt präglad av sparsamhet och ekonomiskt sinne, att med små medel skapa sig något stort. Kamprad lyckades vara precis den smålänning som vi andra i landet gärna vill tro är smålänningens sanna natur. Man kan inte annat än säga att han lyckades och nu är företaget värt miljarder och namnet synonymt med Sverige och entreprenörskap.

   Söder om Småland finns Skåne och ytterligare en entreprenör i trävarubranschen. 1908 skrev Ivar Bengtsson över sitt trävaruföretag på sina söner och Bröderna Ivarsson i Osby såg dagens ljus. Vem har inte lekt med BRIO-leksak, en välbevarad leksak från företaget kan idag vara värdefull och är samlarobjekt på antikmässorna både i Nora och Askersund.

   Söder om Skåne ligger Öresund och Danmark och där finns inte mycket skog att göra virke av och det som finns blir vackra designmöbler istället så i Billund görs leksakerna av plast. Leg godt blir LEGO, på svenska lek bra, och det har även vi svenskar gjort de senaste sjuttio åren. Fyrkantiga plastbitar med knoppar på som passar ihop i sinnrika konstruktioner som fantasin endast sätter gränser för. Nu går det även att få gubbar och gummor som passar tillsammans med bitarna. Kanske små brandmän i plast som symboliskt hjälper våra svenska brandmän med skogsbränderna.

    Ett släcka eld med bensin är ingen bra idé, det är överhuvudtaget inte möjligt och just den här sommaren råder eldningsförbud i hela landet. Herrarna Mathiasson, Andersson, Colin och Key var bland de första att sälja drivmedel i Sverige till bilar på 1920-talet och de använde sina initialer, MACK som namn på företaget. Tyvärr så klarade sig inte företaget i konkurrensen och köptes upp av andra mer multinationella företag. Men deras namn som ett samlingsnamn för ett tankställe kommer vara för evigt införlivat i det svenska språket. För att inte tala om tevehistorien tack vara Galenskaparna och deras oefterhärmliga serie om de båda brödernas verksamhet på Macken.

   Tror att dessa fiktiva bröder en gång i tiden gjort lumpen även om kåsören har sina tvivel, de är duktiga på att meka bilar men i övrigt verkar inte hissen gå ända upp alla gånger. När de avslutade sin militärtjänstgöring gissningsvis på ett fordonsregementet så muckade de till slut. MUCK har förklarats med Militär utryckning i civila kläder men det ska tydligen vara en efterkonstruktion då det ursprungligen är ett låneord från romani och betyder det tillfälle då man blir frisläppt från obligatorisk tjänst. Var sig det nu är från det militära eller en tid bakom galler, det senare kanske för att man struntat i det eldningsförbud som just nu råder i vårt län och avlånga land.