Semestertider

Textstorlek:

Det är dags att gå på semester. En laglig rättighet som vi alla har sedan ett århundrade tillbaka i tiden ungefär. Dessutom betald, vilket är en förmån som inte alla är förunnade. Eftersom kåsören är bondson, inte till James utan till den lantbrukande bond, så var semester ett näst intill okänt begrepp i barndomshemmet. En kort utflykt till Hälsingland för att titta på några kyrkor och näverslöjd eller en tur till Uppland för att titta på kyrkomålningar gjorda av Albertus Pictor blev det på sin höjd. Kanske inte den semester som tilltalade en tioåring alla gånger. Så det här med semester är inget kåsören har fått med modersmjölken. Det som kom den vägen var snarare höbärgning, flyghavreplockning och bärplockning under den heta sommarmånaden juli.

   Jag var avundsjuk på andra barn vars föräldrar hade industrisemester, en längre period på två till fyra veckor, då industrier och verkstäder stängde helt och hållet och industrisverige sjönk in i en ljummen sommardvala. Idag har industrisemestrarna försvunnit och få om ens några industrier och verksamheter stänger helt under juli månad. Globaliseringen ställer större krav på verksamheter och näringar att hålla verksamheten öppna och vi får helt enkelt hjälpas åt att hålla igång Sveriges industrier och andra näringar.

   Valmöjligheterna av vad man skall göra på sin semester är nästintill oändliga men många gånger är det plånboken som styr. En del väljer att åka på cykelsemester men ingen åker längre på semester genom att lifta. Nästan ingen liftar längre längs våra vägar förresten, men det får kåsören fundera på en annan gång. Bil och husvagnssemester kan både genomföras i Sverige men även utomlands. Vill man inte bo på hotell eller i hyrd stuga går det alldeles utmärkt att tälta. Krypa ned i en lite kylig och fuktig sovsäck för att vakna till stålande sol och ett glödhett tält i soluppgången. En del gillar det, andra inte alls. Utlandssemester är en fråga om resurser. Vem har inte hört skrönan om familjen som spenderat två sommarveckor nere i källaren på förortsvillan tillsammans med en kvartslampa istället för att ligga på en strand på Mallorca. Allt för att hålla skenet uppe inför grannar och familj.

   Trots att semester ska vara en tid för avkoppling och rekreation är det en stressfull tid då vi måste kunna lägga ut texten om vad vi gjort på semestern för arbetskamraterna när vi kommer tillbaka till jobbet. Ibland kan planerna omfatta aktiviteter och arbete som vida överstiger den tid som är till förfogande under dessa veckor. Det skall målas och fixas i sommarstugan och radhusvillan eller så passar man på att byta bostad. Inte sällan byter man äkta make, maka eller sambo som ett resultat av semesterveckorna. Helt plötsligt umgås vi dygnet runt med vår partner och det händer att påfrestningarna blir för stora, dosen av vår partner blir helt enkelt för stor. Under arbetsveckorna har vi olika jobb och arbetsplatser, men nu är vi tätt sammanpackade i en sommarstuga eller i ett fuktigt tält vilket inte alla relationer klarar. 

   Men faktum är att motsatsen också inträffar. En ljuvlig sommarförälskelse som inte tar slut när jobbet börjar på allvar i augusti, tvärtom spirar och gror den sommarförälskelse som en gång startade och gav näring till en livslång relation. Så härlig en svensk sommarsemester kan vara. Glad sommar önskar kåsören.