Pärlmusslan starkt hotad

Textstorlek:

Vid Bredsjön nära Stjärnfors i Ljusnarsbergs kommun har anordningar gjorts intill Bredsjöbäcken. Tanken är att det ska gynna flodpärlmusslan och bäcköringen, men nu har det blivit precis tvärt om.

Boende kring bäcken och sjön har varit starkt oroade och kritiska till de ingrepp som länsstyrelsen ligger bakom, som nyligen gjorts.

– Jag är född och uppvuxen här vid Bredsjön och har vandrat i och kring Bredsjöbäcken sedan barnsben. Men aldrig har jag sett så många döda pärlmusslor här som nu, säger Bengt Nyvall, 80 år.

– På en sträcka på hundra meter hittade jag massvis med tomma musselskal och när jag letat har jag bara hittat två som överlevt.

– När det blir för lite syre i vattnet öppnar musslan sitt skal, och då kan det vara fåglar där och äta upp innanmätet.

Han berättar att före ombyggnaden fanns dammluckor och under dessa ett rör där det alltid rann vatten. Efter den nya byggnationen kommer vattnet knappt in i bäcken, vilket alltså är förödande för både pärlmussla och bäcköring.

– De två arterna lever i symbios med varandra. Musslorna är beroende av det som bäcköringen lämnar efter sig. Och även bäcköringen har svårt att överleva med så låg vattennivå.

När Länsposten är där finns väldigt lite vatten, men bäcken har tidigare varit nästan torrlagd.

– Idag blåser det så att vågorna för in lite vatten, men annars har det varit nästan torrt här, säger Bengt och pekar.

Han berättar också att även på andra håll, längre ner mot Guldsmedshyttan, har liknande ingrepp gjorts, där resultatet blivit lika dåligt.

Bengt är dessutom kritisk till att ingenting gjorts åt sjöns surhetsgrad. Rekommenderat pH-värde ska vara 7, men Bengt har tagit prov som visat på endast 5 på pH-skalan.

– Detta har gjort att mörten försvunnit i sjön, och abborrarna blir aldrig färdigvuxna. De blir bara ”tusenbröder”. Själv har jag slutat lösa fiskekort här.

Bengt minns också att det förr fanns kräftor i bäcken och länsstyrelsens ambition är att de ska komma tillbaka.

– Men under rådande förhållanden lär inga kräftor heller klara sig i denna bäck.

Flera boende har engagerat sig i musslorna och bäcköringens framtid.

En annan person som Länsposten talat vid säger så här:

– Det är ett stort slöseri med skattemedel. Här slängs det ut flera hundra tusen kronor på något som ska hjälpa pärlmusslan och bäcköringen, ett projekt som istället stjälper.

Länsposten har förgäves försökt att nå ansvariga inom länsstyrelsen för en kommentar.