Lerbäcksmarken har trogna besökare

Textstorlek:

Det svängde riktigt på årets Lerbäcksmarken, som var den 32:a i ordningen. Som alltid samlades många, både knallar och marknadsbesökare.

Efter flera veckor med sol och åter sol så inleddes Lerbäcksmarken med lite regn. Så välbehövligt tyckte de flesta och utrustade sig med paraplyer. Redan klockan nio på morgonen blåstes marknaden in.

De senaste fyra åren är det Mats Hård från Laxå som har uppdraget och det sker inte längre från kyrktornet, utan från scenen. Marknadsgeneral Maria Gunnarsson hälsade välkommen och så var försäljningen igång.

Närmare 100-talet knallar fanns på plats och sålde allt man kan tänkas behöva, både vad gällde hantverk, mat och skinn med mera. Inne på hembygdsgårdens gräsmattor fanns Andreas Persson och Lena Byrdeman från Brändåsen som sålde egenodlade grönsaker.

De bor i Brändåsen och var med på marknaden för första gången. De har cirka 1 000 kvadratmeter odlingsyta hemma och har på söndagarna självplock samt kaffeservering. Nu hade de skördat både sallader av olika slag, rödbetor, lök och mangold med mera.

På barnens marknad såldes lotter med fina vinster och där pengarna som kom in gick till Barncancerfonden. Stånden där var bemannade med barn som ville göra en insats för en god sak.

Från lastbilsflaket svängde det loss ordentligt då tolvåriga Emilio Walter och hans gitarrist Niclas Johansson spelade upp. Det blev bland annat ett Ove Törnqvist-medley. Nu var Emilio inte bara duktig att spela och sjunga, han hade också talets gåva och fick publiken med i allsång.

Lite senare på eftermiddagen uppträdde Emilio tillsammans med Eastwood Brothers with Friends, Eva Eastwood och Ariadna Martinez Karlsson.

Inne i kyrkan var det full aktivitet bland barnen. De letade kyrkmöss. Inte mindre än 15 musungar hade musmor, församlingspedagog Johanna Jelmbark tappat bort. Runt om i kyrkan fanns möss gömda och intresset var så stort att de 50 kartorna som barnen skulle fylla i inte räckte. Snabbt trycktes fler kartor upp.

Inger Persson

Länsposten