Lärorik interaktiv teater i Löas historiska hyttmiljö

Textstorlek:

I Hyttans hemligheter lär sig besökarna genom att uppleva. Nya möten för i år är Mira-Maja, den tokroliga flickan som bor i kolarkojan. Även det läskiga spöket Anna är en ny karaktär. Hon sätter igång det mystiska äventyret på jakt efter ledtrådar i Hyttans hemligheter.

Det är andra året som Hyttans hemligheter intagit Löa Hytta under en månad. Idén kommer från Trolska skogen, Mellanfjärd i Hälsningland, ett sagoäventyr för barn mellan två till nio år. Där Helena Brussel är skapare och även här står för manus och regi.

Teatersektionen i Löabygdens Hembygdsförenings  första projekt med Helena Brussel var familjeteatern Trollstigen 2012.

Maria Lindstedt som spelat teater i 40 år är den tokroliga och charmerande Mira-Maja. Hon bor i den nybyggda kolarkojan, som dagens bygdemän byggt, med sin morfar.

Scenen är intim och mötet nära. Mira-Maja har sina krumelutter om kolhantering och skrattet finns där hela tiden.

– Jag känner en sån lycka när jag gjort människor glada. Vi har ramar att spela inom men det gäller att lyssna på barnen och improvisera, ler Maria.

Daniel Epstein spelar Luffaren Fargo. Han sitter och tar på sig raggsockor i hettan.

– Här lär man sig utan pekpinnar. Besökare som återkommer i år minns saker från förra året och vill gärna visa det. Det är en stor utmaning att möta barn som skådespelare. Vad som helst kan hända. Det gäller att vara snabb på tårna när man spelar improvisationsteater, säger Daniel.

Spöket Anna som startar vandringen med sina mystiska uppmaningar till publiken spelas av Nathalie Nilsson.

– Verkar barnen rädda tonar jag ned om inte, ökar jag, säger Nathalie.

Löabygdens barn deltar också så mycket de kan. Sommarjobbare är statister samt håller kaféet igång.

Nytt för i år är även informationslogen där man köper biljetter och souvenirer. I denna byggnad finns även skådespelarnas teaterloge.

Upplevelsen är att här finns krafter för fortsättning. Hyttans hemligheter vill utöka med nya karaktärer under 2019. Under övriga året finns möjligheter till scen i hyttan för konserter och annat. Möjligheterna är med andra ord många.

Vimplarna i olika mönster som man möts av när man kör in i Löa är alla handsydda av damer på orten. Det ska vara typiskt i Löa, att alla hjälps åt, får jag veta.