”Körsången bygger broar mellan folk”

Fred Sjöberg, nybliven "pensionär" som jobbar vidare. Närmast väntar Kina där han på ett unikt sätt nu fått klartecken till att komma in och dirigera Johannespassionen, för första gången. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

Han har hemmabas i Almby men reser över världen som körinspiratör, körledare och körutbildare.
– Att sjunga i kör ger så ofantligt mycket. Det bygger också broar mellan folk, säger Fred Sjöberg.

Meritlistan är diger. Här är en del av den. Utbildad vid musikhögskolorna i Örebro, Stockholm och Stuttgart. Gästprofessor i Onian-universitetet på grekiska Korfu. General artist director på Interkultur i Tyskland. Innehar just nu även uppgiften, på deltid, som kulturskolechef i Vingåker.

Och att körsång har stor makt att påverka människor, därom råder ingen tvekan.

– Att sjunga i kör är något som går genom alla lager och alla åldrar i samhället. Och det ger miljontals människor, över hela världen, stor glädje.

– Min förhoppning är att de som kommer till en körövning, ska gå gladare därifrån än när de kom dit. De ska redan längta till nästa övning.

Nu har Fred Sjöberg precis fyllt 65, men att lägga av med att arbeta finns inte på kartan.

– Min ambition är att dra ner lite på resandet ute i världen, för det kan vara rätt slitsamt ibland med tidsomställningar och annat.

– Som det nu är så är jag inbokad långt i förväg. Ska jag träffa barnbarnen får jag nästan boka in dem sex månader i förväg, säger han och skrattar, med glimten i ögat.

– Och då när vi ska få till träffen, så är de kanske sjuka…

– Det är inte så att jag har dåligt samvete för att jag inte hunnit träffa barn och barnbarn men jag hoppas få lite mer tid för småttingarna nu.

– Men självklart handlar allt som att få vara frisk, att ha hälsan, som det heter.

Fred Sjöberg ligger ute på resor ungefär fyra månader om året. Tight schema alltså. Och här lyfter han fram en av sina starkaste upplevelser, för att belysa vad det kan betyda att sjunga i kör.

– Den visar vilken kraft körsång har, säger han och berättar:

– År 2005 höll jag i en körutbildning i Israel för 90 personer. Men för att ta uppdraget ställde jag ett krav. Nämligen att det skulle vara fyra israeler och fyra palestiner med. Så blev det också.

– I början så pratade inte israelerna och palestinerna med varandra. Mur emellan. Men efter hand så började relationerna tina upp. Efter fyra veckor var de bästa vänner.

– När allt var över, och vi skulle åka hem, så omfamnade de här åtta varandra, och grät. Och det bästa av allt: de har fortfarande kontakt med varandra. Här kan vi verkligen tala om kraften i att sjunga i kör.

Fred Sjöberg menar att körlivet i vårt län håller hög klass. Stockholm, Göteborg och Malmö toppar givetvis. Sedan kommer Linköping, Uppsala, delar av Värmland, liksom Örebro, som starka körfästen.

– Jag ser att det sjuder av körliv runt om i länet. Nationellt kvalar vi in bra här. Och det finns mångfald. Det finns ett gäng eldsjälar som gör enorma insatser. Ta exempelvis kören Harmoni i Linde, som ibland får göra dubblerade föreställningar med 2000 som lyssnar varje gång. Häftigt.

– Och jag beundrar körlivet på landsbygden. Där är eldsjälarna ännu viktigare. Otroligt viktiga. Här sätter de verkligen sin prägel på musiklivet. Respekt, är ett väldigt passande ord här.

I sin uppgift som kulturskolechef i Vingåker har Fred Sjöberg arbetat med körprojekt på alla nivåer, och säger:

– Att sjunga i kör är ett av de absolut bästa integrationsprojekten. När du sjunger, då delar du något med en annan medmänniska. Sången är en brygga. Där finns också jämlikhetstanken med, alla har lika stor rätt att finnas, där förenar sången oss.

Fred Sjöberg har kör(a)t runt i Europa, Oceanien, Asien, USA, Sydamerika, Australien… 35 år som körledare med dels fulla arbetsveckor, dels ideellt körledarskap, i exempelvis kyrkor. Nu ska han snart klara av två vita fläckar på kartan.

– Afrika. Körolympiad i Sydafrika, nära Pretoria. Ska bli fantastiskt med 20000 sångare. Dessutom Kina. Klarsignal nu att för första gången få framföra Johannespassionen där, och det är jag ödmjukt tacksam för.

65-åringen kör alltså på.

– Jag har körledaren Eric Ericson (Orfei Drängar) som förebild. Aldrig mätt, alltid nyfiken. Och jag känner en stor tacksamhet för hur jag fått levt mitt liv, hittills.

Fakta om Fred Sjöberg:

Namn: Fred Sjöberg.

Aktuell som: Körvirtuos med Örebro som bas och världen som arbetsfält, nyss fyllda 65.

Familj: Hustrun Gunnel, tre utflugna barn, fyra barnbarn och två katter.

Favoritmat: Svensk husmanskost, gärna rårakor med fläsk.

Favoritförfattare: ”Det får bli några avkopplande thrillers ibland, gärna av D. Baldacci.

Musikalisk förebild: Eric Ericson (OD).

Motto: Alla sångare ska gå gladare från en körövning än när de kom till den.