Öppet i hembygdsgårdar

Gammelgården som tillhör Axberg-Hovsta hembygdsförening får representera alla platser i länet som firar Hembygdsgårdens dag. Foto: Inger Persson
Textstorlek:

Passa på att besöka en hembygdsgård på söndag. Traditionsenligt firas hembygdsgårdens dag första söndagen i augusti.

På söndag kommer många hembygdsgårdar att vara öppna för besök runt om i länet och landet i övrigt. I år är det 27:e gången som hembygdsgårdens dag firas.

Tanken med dagen är att besökarna, var de än befinner sig i landet ska kunna besöka en hembygdsgård och få uppleva slåttergille, bygdespel, dräktparader, musik och fika med mycket mera. Hembygdsvännerna lägger ner många arbetstimmar på att bevara och åskådliggöra vårt kulturarv. Här kommer ett litet axplock av några hembygdsgårdar i länet ni kan besöka, men det finns säkert fler platser än vi fått uppgifter om.

Adolfsbergs hembygdsförening: I hembygdsgården Hagtorps trädgård dukas kaffebordet upp klockan 15. Besökarna får upptäcka hembygdsgårdens lokaler och arkiv, lyssna på musik. Föreningar verksamma i Adolfsberg visar upp sin verksamhet.

Axberg-Hovsta hembygdsförening: Öppet hus på Gammelgården klockan 15. Du kan ta del av foton och dokument från bygden. Utställningen ”Kvinnokraft” visas med unika textilskapelser av kvinnohänder och det finns kaffeservering.

Ekers hembygdsförening: Hembygdsgården öppnar klockan 14 och temat på årets utställning är ”Gamla verktyg” och uppgift om hur de använts. Underhållning och trivsam samvaro utlovas. Kaffe, tårta, lotterier och loppis blir det också.

Fellingsbro hembygds- och fornminnesförening: Vid hembygdsgården kommer Ekbackens skolas rektor, Johan Ringaby, att tala. Fellingsbroböcker och folkhögskolans jubileumsbok med mera finns till försäljning. I Stenstastugan visas bildarkivets fotoutställning om Oppbåga och där finns också en samlingsutställning från gamla Oppbåga bruk. Spelmanslaget bjuder på musik. Servering.

Grythyttans hembygdsförening: Vid hembygdsgården Skräddartorp dukas det stora kakkalaset upp med start klockan 13. I år blir det extra festligt då det är 50-årsjubileum. För 50 år sedan testamenterades Skräddartorp till hembygdsföreningen.

Dagen bjuder på överraskningar så kanske Viktor hälsar på. Margareta Agorelius sjunger visor. ”Buskas med vänner”, Bengt Buskas, Ingvar Kaerlsson, Kalle Forsgren underhåller med Sven-Ingvars låtar. Förutom alla kakorna blir det också tårta.

Gällersta forngårdsförening: Öppet hus i forngården från klockan 14. Kaffe med våfflor serveras.

Karlslunds hembygdsförening: På hembygdsgårdens dag vid Långkatekesen underhåller Kumla Spelmän klockan 13. Från klockan 12 serveras kaffe och våfflor.

Lännäs hembygds- och fornminnesförening: Forngården är öppen klockan 13–16. Handels­boden är öppen och det finns kaffeservering att avnjuta på hembygdstunet.

Västernärkes hembygdsförening: Från klockan 14 är hembygdsgården Högan öppen. Charlotta Englund guidar runt, kryddträdgården visas, likaså smedja och biodling. Tipspromenad och musikunderhållning med familjen Englund.