Baddags

Textstorlek:

 Bad hör sommaren till och det skall vara friluftsbad i en av de många sjöar som finns i vårt län. Det kan vara en underbart svalkande upplevelse men också en iskall nedkylning som gör att kåsören tänker sig för två gånger innan nästa bad. Kåsören kan vara ute på djupt vatten men allt som oftast väljer han att sprattla runt på det grunda där det många gånger är varmare och behagligare i vätan än ute på djupet där benen blir till iglooglassar på nolltid.

   Kåsören lärde sig simma inomhus, för av någon underlig anledning var alltid barndomens simskola på försommaren när vattentemperaturen pendlade mellan fjorton och sjutton grader. Inte konstigt att kåsören valde att lära sig simma när det blev simskola inomhus.

   Sottern och Solberga var platsen för att försöka lära sig simma. Svinkallt i vattnet och ensam i gruppen för icke simkunniga. Inte undra på att motivationen låg på bottennivå. Förresten, på botten hade kåsören legat i tre årsåldern efter ett fall från bryggan vid Solberga så ett visst mått av vattenskräck fanns med i bilden. Till slut blev det simkunnighet och grodan, fisken och diverse andra märken och bevis på simkunnighet erövrades med tiden.

   Hampetorp, Solberga och Röda Sand blev barndomens badplatser medan tonårstiden badäventyr ofta spenderades i Hällebosjön. Vad som hände, förutom bad, vid denna fantastiska skogssjö mellan Asker och Pålsboda bör nog helst stanna där. En tonårstid av frigörelse, mopedångor och sökandet efter en egen identitet, jakten på vad kåsören egentligen ville med livet och spänningen i upptäckten av det motsatta täcka könet som vid badplatsen inte alla gånger var så täckt. 

   Åren gick och badplatserna och badsjöarna förändrades och anpassades efter de nya behov som uppstod när kåsören gick från ung man till pappa. Det blir dags att under några år åka till Bonnatvätten, eller Sannabadet som det egentligen heter och bada, för där är det perfekt för kåsörens bäbisar och småknoddar att plaska runt i de olika pooler som erbjöds. Även Kumla och deras friluftsbad passade när barnen blev några år äldre. Båda platserna erbjöd bad för alla smakriktningar och åldrar. Kumla erbjöd även hopptorn för den hoppglade sonen som gillade höga höjder och bad tvärtemot kåsören i motsvarande ålder men det hade med vattenskräck och en överdriven respekt för det våta elementet att göra.

   Men det är ju i riktiga sjöar som Sveriges sommar upplevs som bäst och Norasjön tillsammans med Hjälmarbaden bjuder på sköna barnvänliga bad även om en och annan vattensnok vill dela på badupplevelsen och vattnets siktdjup inte är det allra största så duger de gott för en kortare utflykt. Om man vill ge sig på längre utflykter finns Hargebaden i Vätterns norra del, men naturligtvis också Unden med dess långgrunda sandstränder och klara vatten. Då krävs packning och pick-nickkorg för vem vill missa saft och kex? Vem vill missa kaffe och korvsmörgås med pikanta inslag av sand? Vem vill missa möjligheten att grilla korv, mysa under en filt och se solnedgångens sista strålar glittra i Unden eller Vätterns vattenspegel?

   Det går faktiskt att njuta av vatten och bad i länet och även om salta bad saknas så kan kåsören och alla andra läsare ta del av sommarens värme och väta på hemmaplan. Trevlig fortsättning på sommaren.