Alla hyllar brandbekämparna

Textstorlek:

I skrivandes stund rasar ett 50-tal bränder i landet. En av dem är den största i modern tid, större än den i Västmanland.
Och på olika sätt hyllas nu brandförsvaret för sina insatser.

Bränderna. Det är vad alla talar om just nu. Sverige står i lågor. I trakterna av Sveg och Trängslet brinner det så intensivt att insatsledarna talar om det omöjliga att släcka bränderna med bekämpning – bara ett rejält regn kan stoppa spridningen.

Statsministern har avbrutit semestern och framhållit det allvarliga läget. Och myndighetschefen, generaldirektör Dan Eliasson på MSB, där kan man verkligen tala om att han hoppat ur askan i elden.

Samtidigt blir vi än en gång påminda om att det saknas 2500 deltidsbrandmän i landet. Bara i värt län skulle det behövs 110 till.

Vi har dessutom blivit plågsamt påminda om att landets brandstationer nedrustats, och det rejält. Många brandstationer har inte ens tankbilar.

Men det finns positiva signaler också, inte minst i vårt län. Flera personer har skickat förnödenheter till brandförsvaret, på frivillig väg, för att visa sin stöttning.

De stora bränderna utanför Finnerödja, och på Villingsbergs skjutfält, blev ett tag hårt belastande för Nerikes räddningstjänst.

Parallellt har Länsstyrelsen startat en krisorganisation, och arbetet i den prioriteras före allt annat. Det är allvar nu.

Länet är på ett viktigt sätt inkopplat på storbränderna i Dalarna och Gävleborgs län. Det italienska brandflyget har nämligen Örebro som bas.

När de 40 brandbilarna från Polen nu är på väg genom Sverige, med sina besättningar, så har de erbjudits gratis övernattning i Loka.

”De är våra hjältar” har budskapet varit från Lokas ägare Spendrups.

Läget är alltså dramatiskt. Det är fnösketorrt i landet och länet. Nya blixtnedslag förvärrar dessutom läget med nya bränder.

Och plötsligt är inte ens den förödande storbranden i Västmanland för några sedan störst längre.

Än så länge har vårt län varit hyggligt förskonat de här turbulenta brandveckorna, nu när det är släckt i Villingsberg och Finnerödja.

Länsstyrelsen vädjar nu till länsborna:

” Iaktta eldningsförbudet. Det gäller även grillning i naturen”.