VM-låtar och färgglada fotbollsskor

Textstorlek:

Som alltid är Sverige ett föregångsland när det gäller nyskapande och nya innovationer. Så här i fotbolls-VM tider har vi gått före vad gäller VM-låtar och färgglada fotbollsskor. Redan i samband med VM 1974 i forna Västtyskland stod Svedala på barrikaderna vad gäller dessa två områden.

   Låten Vi är svenska fotbollsgrabbar skrevs av förbundskaptenen George Åby Ericsson och framfördes av Åby Ericsson på piano samt de 22 spelarna i truppen som hanterade alla sångstämmor inklusive de falska. Låten var en klämkäck historia som hamnade på svensktoppen men blev aldrig riktigt sången som framfördes av fansen på läktaren. VM i Västtyskland blev en fotbollsmässig succé och Sverige slutade på en hedrande femte plats och Ralf Edströms klassiska volleymål mot hemmanationen etsade sig fast på näthinnorna hos fotbollsfansen. För att inte tala om det nöjda ansiktsuttrycket hos Åby Ericsson när kameran zoomade in honom på ledarbänken.

   Redan i samband med fotbolls-VM 1958 när Sverige kom tvåa försökte Stickan Andersson få till en fotbollslåt med Nacka Skoglund bakom mikrofonen men låten Vi hänger med gavs ut efter turneringen som en liten gliring till alla som tvivlat på det ålderstigna svenska laget.

Den mest spelade och populära av VM-låtar är från -94 då Sverige kom trea och gjordes av Glenmark, Eriksson och Strömstedt som skrev När vi gräver guld i USA medan Markoolio och Magnus Uggla tillhör de flitigaste kompositörer av fotbollslåtar de är också de mest framgångsrika med sina trall- och läktarvänliga alster. Årets officiella låt lämnar en del i övrigt att önska och jag tror de gamla säkra numren står sig väl över det här mästerskapet. Det verkar onekligen som bra låtar och bra fotbollsresultat hör ihop. Och i år har vi ingen bra låt…

  En annan trend som sattes i rullning av svenskar i samband med VM 74 var färgglada fotbollsskor. Fotbollsskor hade fram till dessa varit uteslutande svarta med ett varierande antal vita streck och ränder. Nu gjorde några framfusiga och trendsättande svenskar VM-debut med färgglada skor. Backen Janne Olsson snörade på sig ett par rödvita dojor som kanske gjorde honom till ett lätt byte för den tekniske och innovative holländaren Johan Cruyff som lurade upp den gode Jan på läktaren med några nya och halsbrytande tekniska nummer. En annan back, Jörgen Augustsson satte fötterna i helröda skor med två helgula små ränder. Ett djärvt drag som endast överträffades av Hallsbergs egen mittbackhjälte Björn Nordqvist som tog på sig blå skor från Örebro av märket Hunt. Kåsören har studerat samtliga lagfoton från turneringen och har inte kunnat hitta några andra spelare som vågat bryta den svarta färgdominansen bland fotbollsskor. Nu när det är VM i Ryssland är det neonfärgade skor som gäller på alla fötter. Om någon skulle våga sig på att använda svarta dojor är den spelaren närmast att betrakta som en udda figur. Neongult, brandgult, signalblått, neongrönt är de färger som dominerar och variationerna är stora i material då det var länge sedan skor hos fotbollsspelare var gjorda av skinn. Det är konstmaterial som gäller och modellerna har olika utformning och är lätta och följsamma men skiner som den värsta storstadsnatt.

    Kåsören drar sig till minnes sjuttiotalet då han i svenska bondesligan snörade på sig ett par röda skor med tre ränder. En trendsättare även han, i alla fall på skofronten.