Villa Oppeby på en fin vy från 1910-talet

Textstorlek:

I hörnet av Stationsgatan och Askersundsvägen finns denna nyrenoverade fastighet. På ett vykort kan man se årtalet 1912, på fasaden.

– Men förmodligen gäller det årtalet när fastigheten var tillbyggd. Tidigare var det ett enplanshus, säger hyresgästen Arne Svensson.

Det har han sett på ännu äldre vykort, eftersom han börjat samla sådana sedan han flyttade till Vretstorp i höstas.

På Arnes brevlåda finns faktiskt ovanstående vykort avbildat, lustigt nog. Men det är inte därifrån som Länsposten har fått sin bild.

– Jag började samla vykort medan jag bodde i Katrineholm, där jag fortfarande har en bostad kvar, som jag håller på att avveckla.

– Det skulle vara jubileum i Mariakyrkan i Katrineholm och då skulle vi samla in lite bilder. Det var alltså så jag började samla vykort, och sedan har det fortsatt med Vretstorp.

Arnes son är gift med Emma Svensson, som driver Magiska Teatern, som vi skrev om i förra veckan. Så i och med flytten till Vretstorp får han närmare både till barn och barnbarn.

Äldre boendes i Vretstorp kallar fastigheten i hörnet av Stationsgatan och Askersundsvägen för Julinshuset.

– Det var nämligen en som hette Julin som här drev diverse- och järnhandel i nedervåningen. Det var en som häromdagen berättade att hon hade köpt sin cykel hos Julins.

Så Julins var tydligen ett begrepp på orten förr i tiden. På övervåningen bodde grosshandlare Karl Julin med familj och på vinden fanns lägenheter för tjänstefolket.

De nuvarande fastighetsägarna Kenneth och Kristina Engström har velat behålla så mycket som möjligt av den gamla tidsandan i huset.

Det är sex lägenheter totalt och en del har charmiga inslag som kakelugnar, frilagda takbjälkar och vindsfönster.

Så småningom ska troligtvis balkongen också få räcken, så att den kan användas precis som förr.