Två nya fotbollsböcker

Textstorlek:

Herrarna på bilderna är inga udda lirare, men de ingick i det boksläpp som gjordes på en sportbar i Örebro nyligen. Ronald Åman och Lars Nylin är författare till boken ”Udda lirare” som har en sådan spelare på omslaget, med namn Eric Cantona. Samtidigt släppte Tord Grip ”Fotbollsspelarpojken”.

De senaste åren har det kommit ut mängder av fotbollslitteratur. Ända sedan Zlatans självbiografi har vi bland annat kunnat läsa om både Svennis och Pelle Blohm. I år har fotbollsjournalister som Olof Lundh och Erik Niva utkommit med olika böcker.

Så sent som för bara knappt två år sedan kunde vi här i Länsposten läsa om Ronald Åmans bok ”Idrottsplatser i våra hjärtan”, som han skrev tillsammans med K-spanaren Göran Willis.

Nu är Ronald alltså aktuell med en ny titel och med en ny medförfattare, nämligen Lars Nylin. Ronald är bekant för många örebroare efter sin tid i ÖSK under 70-talet, innan han gick till Djurgården.

Ronald, från Sandviken ursprungligen, gjorde sin hemmadebut för ÖSK 1975 med en vinst över GIF Sundsvall, vilket förmodligen inte gillades av Lars Nylin, som kommer därifrån.

– Ja, jag är född i Sundsvall, men har bott i Stockholm i 40 år, säger han.

Lars har inget förflutet inom fotbollen, mer än som supporter. I Stockholm håller han i en grupp som har Giffarna som favoritlag.

– Lars och jag har känt varandra i mer än 30 år och ofta sagt att vi skulle göra ett projekt tillsammans, upplyser Ronald.

De hade träffats genom ett reklamjobb, och dessutom var deras söner klasskamrater. Lars är även författare till boken ”Zlatan: hårda fakta”, en Zlatan-bok som kompletterar David Lagercrantz biografi om fotbollsstjärnan.

Och naturligtvis tillägnas Zlatan även ett kapitel på tio sidor i ”Udda lirare”, han är självskriven. Boken innehåller i regel färre sidor om respektive spelare, men Ibrahimovic är ju ett unikum.

Totalt 101 spelare presenteras, varav 25 ”på bänken”.

– Dessa spelares presentationer blir endast i notisform, medan de övriga sker över flera sidor.

Var det svårt att välja ut vilka som skulle ingå bland de drygt 100?

– Det växte fram ganska snart. Ronald gillar mest att ta fram fakta om de här mer okända spelarna, särskilt från utlandet. Han är mycket för historia, påtalar Lars.

– Ibland kan det dock vara lite svårare att motivera varför vi inte tagit med vissa.

Lars nämner ett namn som Torbjörn Nilsson, göteborgaren som var bäst i klubblaget, men aldrig lyckades i landslaget. Torbjörn som var en av de första att anlita idrottspsykolog bland annat. Men han var och är en ”go´ gubbe”, som man säger i Götet.

– Ja, han var helt enkelt inte tillräckligt udda för att platsa i boken, tillägger Ronald.

Chefen för förlaget Polaris, Jonas Axelsson, ansluter och säger:

– När vi hade boksläpp i Stockholm för ett tag sedan dök det upp några gamla Hammarby-profiler som kanske hade hoppats på att Matte Werrner skulle få komma med, men nu fick ju Bajen sin beskärda del i och med ”Nacka” Skoglund istället.

För det är på den nivån som de ska ligga, och allra helst som omslaget till boken, fransmannen Eric Cantona, som 1995 blev huvudperson i den kanske mest kontroversiella händelsen i den engelska ligans 130-åriga historia.

Efter att fått glåpord efter sig av en yngre grabb på läktaren rusade Eric upp och gav honom en karatespark. Dessförinnan hade han i den franska ligan ”bara” kastat skor på medspelare och bollen i ansiktet på domaren.

Efter den för tidigt avslutade fotbollskarriären gav han sig på filmbranschen och blev en hyfsad skådespelare. Och inte bara i skurkroller …

Tre länsspelare finns med, men bara på bänken och således med en kortare presentation. Alla har spelat i ÖSK; Pelle Blohm, Martin Bengtsson och Mats Rubarth. De två förstnämnda spelarna var om inte annat udda i och med sitt kulturella intresse, och har själva blivit författare.

Mats Rubarth hade ett genuint musikintresse jämsides med fotbollen, men det var inte detta som gjorde att han platsade i boken, för då skulle även Kevin Walker funnits med. Nej, ex-ÖSK:aren och AIK:aren Mats blev lite av en ”bad boy” på planen. Inte för att han gav sig på domare, utan mer för alla sina utvisningar genom åren.

Han protesterade inte, utan förklarade bara:

– Jag blev helt enkelt förbannad när jag blev av med bollen.

Sympatiske Tord Grip är definitivt ingen som motiveras i den aktuella boken. Degerforsaren som genom alla tv-program gett ett lugnt och folkkärt intryck, inte minst med dragspel.

Tord som kanske åker till VM i Ryssland om Sverige går vidare.

Han passade också på att släppa sin bok ”Fotbollsspelarpojken”. Det är en biografi skriven av Stefan Lövgren, som är journalist och författare.

Tord Grip är en av våra främsta tränare. En legendar inom såväl den svenska som internationella fotbollen. Med lag som Lazio, Manchester City, det engelska och det svenska fotbollslandslaget, Elfenbenskusten och Kosovo på meritlistan.

Samtidigt är historien om Tord lika vidunderlig som osannolik. Född 1938 i Ytterhogdal i en stor syskonskara var framtiden utstakad. Skogsbruket kallade. Men Tord ville annat.