Stängda rum öppnar upp på Örebro slott i sommar

Textstorlek:

Rum som aldrig tidigare varit öppna för allmänheten kan nu ses och upplevas på Sommarslottet, Örebro slott, fram till den 12 augusti. Gustav Vasa, Margareta af Leijonhufvud, Lasse Maja och Karl den XIV Johan dyker upp under vandringen som man som besökare kan göra på egen hand.

– Historia i en lättsam och rolig form, menar projektledarna Camilla Törnquist och Johanna Bjelkengren som får medhåll av en förbipasserande Gustav Vasa.

Med hjälp av nyteknik som QR-koder och ett bra wifi kan man se små kortfilmer om historien i de olika rummen. Har man ingen mobiltelefon kommer guiderna på plats även kunna visa klippen, menar Camilla Törnquist. Man får lösa en entréavgift och sedan kan man röra sig fritt på de ytor som är öppna i slottet. Man kan även boka guidad visning.

Det är riktade aktiviteter för barn i Barnens slottstorn. Här kan de leka mysteriedetektiver. De får följa ett mysteriespår och leta ledtrådar i de kistor som finns placerade på olika platser. De kan slå ett eget slottsmynt och göra en penningpung. Klä sig i tidsenliga kläder och ta kort på sig själva i en kungatron. De kan även låsa in sina föräldrar i ett fängelseutrymme.

Medeltida lekar ingår även mysteriespåret som guteboll och armborst. De olka karaktärerna Gustav Vasa, Margareta af Leijonhufvud, Lasse Maja och Karl den XIV Johan kommer även finnas med på olika sätt.

– Det är unikt att vi släpper in folk som får gå runt själva, tillägger Camilla som ihop med kollegan Johanna arbetat i projektet Örebro slott evenemang och utveckling, som just jobbar för att öppna upp Örebros klenod, slottet, för allmänheten.

Först ut blir denna sommar och sedan får de se om de kan ha öppet på vissa lov. Samarbetet sker emellan Örebrokompaniet, Örebro kommun och Statens fastighetsverk.

Allt har gått ganska långsamt, för som exemplevis källarvalven som tidigare var undercentral öppnats. Där har arkeologer varit med och vänt på varje sten. 3,5 ton puts har tagits bort från väggar och golv för att komma fram till de gamla valven och golven.

Västra terrassen, landshövdingens trädgård, är numera öppen för fikagäster. Lill-Annas café finns på första plan där även mysteriespåret för barnen startar. Lill-Annas kommer även öppna i det sydöstra tornet senare.