Premiär för ny antik- och kuriosahandel

Textstorlek:

I morgon lördag öppnar Daniel Åström sin nya antik-, retro och kuriosahandel. Han gör det på sin egen gård i Hällabrottet.

Nu ligger gården inte mitt i Hällabrottet utan på Holmagatan, i närheten av Hästhagsbrottet, den kända badplatsen.

Här har Daniel och hans fru köpt en stor gård tillsammans och här kommer det finnas ytor till Daniels stora hobby med antika föremål.

– Vi har strukit på med teakolja här i stallet, så nu ska väl hästlukten ha försvunnit, säger Daniel, samtidigt som han med stor spänning ser fram mot lördagen.

För antik- och loppislokalen är installerad i ett gammalt stall, och i ladugården kommer det bli ännu större ytor för hans försäljning i framtiden.

– På lördag kommer jag även ha draghjälp av tio loppissäljare, som på sina bord här på gården kommer sälja sina saker.

Daniels egna sortiment är faktiskt av högre kvalité än att bara kallas loppisgrejer. I firmanamnet ingår också orden antik och retro.

– Man kanske kan kalla det för ”finloppis” för att komma lite närmare verkligheten.

Mycket av det som säljs är sådant som han själv samlat på, som alla plåtburkar med olika varunamn.

– När vi flyttade hit till oktober förra året märkte vi att takhöjden var väsentligt mycket lägre än i Fjugesta där vi bodde förut. Så mina burkar fick helt enkelt inte plats i köket längre.

Dessa har nu alltså möjlighet att få nya ägare på lördag och framledes.

– I fortsättningen kommer jag ha öppet mellan klockan 11 och 14 på söndagar, eftersom jag har ett jobb att tänka på också.

Daniel är nämligen resande säljare för Sia glass, och har ett stort distrikt över hela Mellansverige. Då får han också möjlighet att besöka andra loppisar och auktioner för sina inköp.

Bland annat besökte han förra året de auktioner i länet som ingick i SVT:s programserie ”Auktionssommar”.

– I Ställberg blev jag till och med intervjuad. Och från Noraprogrammet var jag med i bild vid några tillfällen.

– När jag sedan levererade glass till mina ställen var det flera som hade uppmärksammat mig från tv. Till och med sådana som man inte alls trodde skulle titta på liknande program.

Men antik- och loppisvaror har fått allt fler nya anhängare, både unga och äldre, och både infödda och nysvenskar.

I sin nystartade firma kommer Daniel få hjälp av såväl mor som syster och svärmor.

– Min svärmor är nog min bästa kund, ibland får jag nästan gömma grejer för att kunna ha dem till försäljning för allmänheten, säger Daniel och skrattar.

Två barn ska också ha sin uppmärksamhet, så det kan bli bråda dagar för Daniel. Men han trivs med livet och ser fram mot öppnandet av sin nya verksamhet.

Egentligen är den inte helt ny, för redan förra året hade Daniel antikhandel i Fjugesta, där familjen alltså bodde tidigare.

Nu finns man alltså här i Kumla kommun, i en bygd som sjuder av kultur. Här i närheten finns Kvarntorp med sin konstutställning, och nära är det också till Galleri Örsta, och stenmuseet i Yxhult.

Den nuvarande mangårdsbyggnaden på gården är från 1800-talet, men uthusen visar att gården kan ha mycket äldre anor än så.

De väderbitna, men vackra timmerstockarna avslöjar att de säkert kan vara från antingen 1600- eller 1700-talet.

Länsposten får även komma in i huvudbyggnaden och där kan man verkligen se mer av Daniels passion för gamla möbler och föremål.

Det gamla smälter väldigt bra ihop med det nya, och saker och ting ska ju användas. Här ligger barnens playstation på ett gammalt sybord från 1800-talet, och ett lika gammalt bakbord används som avlastningsyta.

– Bakbordet hade vi ute till försäljning förra året, men kom på att vi ville behålla det. Strax efteråt kom det in en gammal dam som frågade efter det.

Så om man kommer till Daniels antikbutik på lördag gäller det att bestämma sig snabbt för det man ska handla. Annars kanske föremålet flyttar in i boningshuset.