ÖSK:s kvinnostöd rosas

ÖSK Fotbolls marknadsansvariga Sandra Almqvist bjuds på glad sommartårta av Centerkvinnornas vice riksordförande Helena Wilhelmsson. Till höger skymtar regionrådet Torbjörn Ahlin. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

Centerkvinnorna prisar ÖSK Fotboll för att de står upp för kvinnor och Kvinnohuset. Exempel på det är när mammor gick ut hand-i-hand med spelarna i en allsvensk match nyligen.
Centerkvinnorna uppvaktade ÖSK:s ledning med tårta.

Det väckte stor nationell uppmärksamhet när de allsvenska spelarna gick ut med mammor (på Mors dag) under rubriken ”En annan mamma”.

Det tyckte länets 300 centerkvinnor (15-talet lokalföreningar) var så bra jobbat att dess ordförande Helena Wilhelmsson uppvaktade ÖSK Fotboll med tårta.

ÖSK:s VD Simon Åström tog emot.

– Hedrande. Och jättekul. Vi vill vara med och sätta ljuset på att mäns våld mot kvinnor inte är acceptabelt. Som elitidrottsförening vill och ska vi driva den här sortens frågor. Inom ÖSK jobbar vi mycket med samhällsengagemang, och det här är jätteviktigt

– Det rör inte minst ungdomar som riskerar att hamna i utanförskap, och vi har barn till utsatta kvinnor. Desto viktigare i en herrfotbollsklubb att prata om sådant här.

– Och jag vill påstå att tonläget i klubbleden, när det gäller kvinnors jämställdhet, är ett helt annat nu än för 10-15 år sedan – åt rätt håll förstås.

Helena Wilhelmsson, för övrigt både riksdagskandidat (toppnamnet på listan) och även Centerkvinnornas vice riksordförande:

– Otroligt viktigt att generellt lyfta kvinnors situation. Fotbollen har på ett förtjänstfullt sätt fäst blicken på mäns våld mot kvinnor, med sin genomförda manifestation.

– För övrigt kan man ju undra varför kvinnohusen ska drivas ideellt? Det görs ju inga andra behandlingshem. Där har vi ett strukturellt problem.

Sandra Almqvist är eventansvarig för ÖSK Fotboll.

– Vi kan stolta säga att vi var först i Sverige med just den här modellen av manifestation. Nu har andra tagit efter. Härligt. Vi är också glada över att vi har genomfört det här med koppling till Kvinnohuset, och kunnat stötta dem ekonomiskt. Tillsammans, är ordet.

– Dessutom är vi stolta över att vi har sju spelare i ÖSK:s allsvenska fotbollslag, fostrade i länet. Lokal förankring alltså.

VD Simon Åström:

– Finns flera likheter mellan en fotbollsklubb och politiska partier. Vi är stora varumärken men med ändå rätt små organisationer och mycket ideellt arbete.

ÖSK Fotbolls sportchef Magnus Sköldmark var också med på tårtfikat. Vi frågade förstås om vad han tror om ÖSK:s tabellchanser. Svaret blev Salomoniskt vist.

– Ser bra ut, absolut. Men vi tar en match i taget. Varje match är viktig.