Ökande vind kan försvåra släckningsarbetet

TT
Textstorlek:

Skogsbranden utanför Sala är inte under kontroll, trots stora insatser både från luften och på marken. Fyra helikoptrar har återupptagit vattenbombningarna och 150 personer från brandförsvaret, hemvärnet och försvarsmakten kämpar mot lågorna.

Släckningsarbetet var på grund av mörker tvunget göra ett uppehåll under natten, men räddningstjänsten återupptog vattenbombningarna i soluppgången. Totalt handlar det om fyra helikoptrar som flyger ovanför området.

Intensiteten på branden har minskat något, med nattens temperatur och luftfuktighet, säger Robin Haglund, brandingenjör vid Storstockholms brandförsvar.

Cirka 150 man, inklusive hemvärnssoldater från försvarsmakten, är på plats. Totalt 16 enheter från räddningstjänsten.

Vid tre-tiden i morse kraftsamlade man för en aktiv släckningsinsats och det eldhärjade området har minskat från 2 till 1,5 kvadratkilometer.

Utöver detta har vi ett frivilligt gäng, säger Robin Haglund.

Larmet om den kraftiga branden vid Rörbo utanför Sala kom in under måndagseftermiddagen. Det brinner i samma område som vid den stora skogsbranden 2014. Branden sprider sig i sydostlig riktning.

Omkring 25 personer har evakuerats i Rörbo. Det finns inga uppgifter om att någon skadats.

Vi har en väderleksprognos med ökad vind, och det är en av de kritiska faktorerna. Det kommer hålla i sig hela dygnet. Vi vågar ännu inte säga att vi har branden under kontroll, säger Robin Haglund.

Räddningstjänsten har omringat området, enligt Robin Haglund kommer det fortsätta att brinna i flera dagar.

TT