Medvind för (T)urismen

Sommarlänet när det är som bäst. Glasspaus i Nora, trädstaden som fått det åtråvärda Europa Nostra-priset, för sin bevarade trästadsidyll. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

Besöksnäringen i det som kallas Östra Mellansverige har ökat med 22 procent sedan 2010. Dit räknas även vårt län.
Fokus nu på att få ännu fler utländska besökare hit.

2017 blev ett kanonår för turismen i Sverige. De samlade turismutgifterna ökade med 7,4 procent, jämförda med året innan.

Det här spiller givetvis över även på vårt län.

– Turismen skapar sysselsättning även på landsbygden, säger Katarina Rönnbacka Nybäck till Länsposten. Hon är utvecklingsledare för turismen i Region Örebro län.

Örebro län sticker ut på ett särskilt sätt, nämligen när det gäller utländska gästnätter.

Medan Östra Mellansverige under åren 2010-2017 tappade 0,8 procentenheter, så ökade Örebroregionen (= länet) totala antalet gästnätter. Även andelen utländska besökare ökade.

Regionens pressansvarige Sten Lundberg till Länsposten:

– Örebro län har ett fokus på tyska, holländska, belgiska och schweiziska marknaden.

Statistiken (Visit Sweden och regionen) visar att största ökning för turismen under nämnda period hittar vi i regionerna Uppsala och Västmanland. Där är ökningen 25 procent (!) på de sex åren.

Vårt län ökade sina siffror under perioden med 20 procent. År 2016 omsatte turismen 4,2 miljarder i länet.

Inför framtidens turism säger Katarina Rönnbacka Nybäck:

– Nu krävs nya investeringar i främst boende men även i aktivitetsutbud. Besökaren ska kunna aktivera sig för att på så sätt stanna längre.

Inom Örebroregionen anses omkring 3000 personer sysselsättas inom det som heter turistnäringen.

Det besökarna från andra länder gärna efterfrågar är Bergslagens orörda natur. Cykelleder, kanoting, fri camping och liknande är stora dragplåster. Rent av även älgsafari.

Nora upplevde förra sommaren en rejäl skjuts inom de här gebiten. Turistchefen Håkan Ceder till Länsposten:

– Stor efterfrågan på vackra cykelleder och riktig skogsnatur. Och där är vi med. Vi har ett utbud som absolut lockar hit folk.

Länets mest klassiska sommarstäder är annars Nora och Askersund. Örebro är givetvis en stor turistmagnet med sitt unika slott, Wadköping, Gustavsvik, Svampen och shopping.

I ett gemensamt forum så samarbetar för övrigt turismutvecklarna inom Sörmland, Uppsala, Västmanland, Örebro och Östergötlands län.