Lännäs en kör i vänskap

Textstorlek:

1978 bad sju ungdomar att kantorn Leif Dahl skulle starta en kör.I dag är de runt 25 medlemmar i Lännäskören. I söndags hade de sin jubileumskonsert i Lännäs kyrka inför nära 200 personer.

Ute var det 29 grader och en ljum vind fläktade. Inifrån Lännäs kyrka, tonerna av Ave Maria.

Strömmen gick under repetionerna inför söndagens konsert men ordnades tillslut av Mikael Schmidt, kyrkoherde.

För Lännäskören har det blivit teater, cabaret och resor under de gångna 40 åren. I sommar åker de till Österlen för att sjunga i fem dagar.

Kören startade hösten 1978 då Walter Karlsson den dåvarande orgelspelaren och sju ungdomar bad den nya kantorn Leif Dahl att starta en kör.

–Vi var fem till sju ungdomar som började sjunga först med Walter och varje späd röst hördes från läktaren, minns Anna Karlsson.

Kören växte ganska snabbt. Snart var de över 40 personer i Lännäskören.

Under 1980-talet skapade Leif och Holger Elfsten, Lännässpelen, ett bygdespel om utvandringen till Amerika. Detta spelade de nästan under hela 80-talet.

Karin Eriksson var med i Lännässpelen och beskriver det som stort med många skådisar men där kören var stommen.

Vad kännetecknar Lännäskören?

– Körens medlemmar är väldigt entusiastiska och glädjefyllda. Det är en enorm vänskap i kören. Man vill inte sluta och det är prestigelöst, säger Leif Dahl efter en stunds funderande. Och vi kör på tills vi stupar.

– Leif är alltid glad och positiv, säger Anna Eriksson som varit borta från kören i 30 år. Men som började om för fem år sedan. Det är en härlig kompott med människor i kören. Att komma hit efter jobbet på måndagskvällen är anti-stress.

Ett roligt minne har Leif från Bornholm när kören inte hade lyckats få en plats att sjunga på. Då åkte de till Österlars rundkyrka för att sjunga för sig själva.

–Vaktmästaren tittade förvånat på oss när vi rasade in från en buss med våra instrument. Men sen blev vi förvånade. Det kom en busslast med turister från Canada och lyssnade på hela konserten, skrattar Leif.

Ett annat minne var när de tränat in en mängd glada och roliga sånger och skulle uppträda i Svenska kyrkan i London.

– Estoniakatastrofen hade precis skett. Det var begravningsstämning när vi skulle uppträda. Vi sjöng långsamt och allvarligt, minns Leif.

De har uppträtt i Svenska kyrkan i Köpenhamn, Berlin, London, Estland, Lettland och Tjeckien för att nämna några platser. 2009 framfördes en egenskriven mässa av medlemmen Rangwald Böhlin, Kärlekens lov.

Senast sjöng de med Askerskören, som firar 125 år i höst, vid Biskopsvisitationen den 6 maj.

Leif tillägger att det visar att Asker var en rikare församling som haft kör så pass länge.

Medan Lännäs haft det knaprare vilket Lännäskörens 40 år visar på.

I söndags efter applåderna och den sista låten skulle spelas: Lännäsbygd, trodde Leif.

Då tog kören över och sjöng: Jag har bott vid en landsväg i hela mitt liv, med egenkomponerad text.

– Jag blev totalt överraskad, säger en mycket glad Leif Dahl.