Landån är åter tillbaka i Karlslund

Den gamla landån är tillbaka och på bilden ses Göran Lindmark som kusk samt Grete Giacomini, Lilian och Stig Johansson från hembygdsföreningen. Foto: Inger Persson
Textstorlek:

Efter en del år i ett garage har den gamla landån kommit tillbaka. Det är Karlslunds hembygdsförening som köpt tillbaka den landå som förr rullade på herrgården.

Spänningen var stor när den röda bilen med ett långt släp svängde in vid Karlslunds herrgård med den landå som under många års tid hörde till familjen Dieden på Karlslunds herrgård.

Det var Göran Lindmark som levererade landån till de nya ägarna, Karlslunds hembygdsförening. I mottagningskommittén fanns Stig och Lilian Johansson samt Grete Giacomini.

År 1966 köpte Örebro kommun Karlslunds herrgård med ägor och några år senare 1971 hölls en auktion på bland annat den landå som användes på gården. Landån är tillverkad i Danmark på 1880-talet.

Göran Lindmark hade en bilverkstad tillsammans med en kompis i Lindbacka och utförde mycket svetsarbeten vid herrgården och var med på auktionen.

Vad hände då?

– Det var en stor auktion och jag blev ombedd att ropa in vagnen till min kompis dotter, men hon tyckte att den blev för dyr, så hon ville inte ha den, berättar Göran.

Landån stod kvar ett tag vid Karlslund, sedan flyttade Göran den till Eker och i mer än 40 års tid har den stått i en lokal på öster i Örebro. Många har hört av sig och velat köpa landån men Göran ville inte sälja den till utlandet. Hans önskan var att den en dag skulle komma tillbaka till Karlslund.

Nu är cirkeln sluten då hembygdsföreningen i Karlslund har köpt tillbaka den. Om vi får se den rulla någon gång är osäkert, eftersom den ska dras av två hästar. Även om det finns gott om hästar både i Karlslund och runt om så är det inte rätt sorts hästar.

Tanken nu är att kunna visa upp den för besökare. Vad som är synd med den gamla landån är att dynorna blev stulna, men nya har tagits fram.

Söndagen den 10 juni går Hertig Karls Runda av stapeln. Med häst och vagn går rundan mot Lindbacka och åter på andra sidan Svartån. Vid hembygdsgården Långkatekesen serveras korv och fika. Samlingen sker under vällingklockan 11.