Kransar söker hjälpande händer

Britta Hellström, 63 år och dottern Susanna Ewald, 31 år, visar hur de viker och fäster liljekonvaljbladen i kransstommen. Signe Sjöquist och maken Bo var på genomresa med KFUM kören som skulle uppträda i Regna kyrka. Foto: Sofie Isaksson
Textstorlek:

Under lördagen stod rutinerade kransbindare och visade upp sitt hantverk med hopp om att intresserade skulle dyka upp och prova på att binda midsommarkrans.

I den stekande solen på gräsmattan framför Modellboden i centrala Breven står ett 10-tal vana kransbindare och visar upp sitt hantverk. Brevens bruks midsommarstång med sina sju vackra blombeklädda kransar är ett skådespel som rekommenderas att uppleva en midsommar.

Denna lördag var framförallt till för att visa för intresserade eller nyfikna hur själva hantverket att binda krans går till. Sara Lilja och hennes mamma Maj Lilja samt Britta Hellström och dottern Susanna Ewald är rutinerade kransbindare. Susanna kommer ha sin 17: de krans denna midsommar och Britta har haft krans 14 gånger när hon var ung. Familjen har aldrig varit borta en midsommar från Breven.

– Vi har inte midsommarafton utan vi har midsommarvecka här i Breven, säger Britta och torkar pannan. Så nu har vi två veckor kvar till midsommarveckan. Kransarna börjar bindas redan söndagen före midsommar men även Kullens festplats ska ställas iordning för dans på midsommardagen. Vi jobbar först på våra egna jobb och sedan med allt som ska vara klart till midsommarafton, poängterar Britta.

Arrangemanget är ett samarbete mellan flera olika föreningar i Breven och företaget Brevens Bruk AB. Festligheterna drar tusentals människor till Breven denna helg och det lilla anrika brukssamhället lever upp.

– Vi alla jobbar som mest denna vecka men det är en glädje i det. Vi gör det för att alla andra ska ha trevligt, understryker Britta som är uppvuxen med traditionen och som även fostrat dottern Susanna in i samma bana.

Brevensborna vill bevara traditionen och alla gör vad de förmår för att föra den vidare.

Lördagens visning fångade en kransbindare i form av Maria Kamfjord som är textilhantverkare. Hon kom hit för att hon var nyfiken på just hantverket. Det visade sig att Maria var flink på att binda de små bladen på stommen.

– Jag har kommit fram till att jag vill ha en krans denna midsommar. Jag hoppas bara att jag hittar någon som vill binda och bära kransen med mig, säger och en nöjd och glad Maria.

Midsommarstången kläs med sju kransar vilket innebär två personer per krans för att binda och bära fram den genom samhället och ned till majstångsplan som ligger bakom Brukskontoret. För varje krans behövs gärna två som spritar, vilket innebär att riva liljekonvaljbladen så de går att vika på ett speciellt sätt för att sedan bindas fast i kransstommen. Sedan behövs två personer som står och ger bladen till de som binder. Samt en till två personer som fixar allt runt omkring så som mat, kaffe, saft, samt plocka liljekonvaljblad inför varje dags bindning. Med andra ord en hel del människor för varje krans för att de inte ska behöva bli stressad innan deadline på midsommaraftonens lunch. För att resa själva stången som är 18 meter hög går det åt cirka 24 stycken samarbetsvilliga och starka personer. Även detta är ett skådespel i sig.

– Jag blev bjuden till Rhodos en midsommar när jag var 25 år, berättar Sara Lilja. Det var skittråkigt och jag kommer aldrig mer åka bort en midsommar, skrattar hon.

Denna midsommartradition har sina anor sedan 1800-talet men förmodligen enda tillbaka till 1600-talet då vallonerna mest troligen förde den med sig från Belgien.

Fakta från: Bruksliv i järnets tecken, Brevens Bruks hembygdsförening juni 2000