Guldvaskning vid Nittälven

Vaskarna här hette Axel Lekberg och Gustav Persson.
Textstorlek:

Ljusnarsbergs kommun upplevde en riktig mineralrush. Folk kom långväga ifrån för att leta guld och ädla stenar.

Även om förekomsten av guld i Nittälven var dokumenterad, så var det inget man blev rik på. Det var köpmannen Torwald Töörn som hade satt fart på intresset. Genom hans oförtröttliga arbete hade också ett geologiskt sällskap bildats.

Nyligen hade det kommit en billast från Luleå med entusiaster. Även från kontinenten hade besökarna kommit. Professorer och vetenskapsmän var på plats och Ljusnarsberg hade verkligen kommit på kartan, tack vare sina fyndigheter.

Nästkommande söndag skulle det anordnas en så kallad Mineralsökardag, där 80-årige Karl Persson var ciceron.

Kommande helg skulle det hända mycket på nöjesfronten. Trav i Fornaboda, Natt 703 i Brunnsparken, bland annat. Natt 700 hade anordnats första gången under jubileumsåret 1965 och blev en återkommande tradition.

År 1968 uppträdde bland andra Thore Skogman, Siw Ericks, Lizzi Ahland, Åke Grönberg, plus flera pop- och dansband.

I Wadköping framförde Wadköpings Aktörer komedin ”Henrik och Pernilla”, med regi av Björn Sundberg. Bland de medverkande kan nämnas Peter Flack, Birgitta Götestam, Kurt Skanebo, Carl-Olof Stéen och Göran B. Waldén. Pjäsen skulle fortsätta även till september.

Vid Konditori Fågelsång i Adolfsberg i Örebro skulle Ekeby-Gällersta CUF-förening ha ett avdelningsmästerskap i minigolf. Även Örebro SK:s A-lag i fotboll brukade ladda upp med minigolf på Fågelsång inför hemmamatcherna på söndagarna.

I ett jättetält vid Arbogas Överskottsmateriel kunde man bland annat hitta många nya båtar.