Blågult jubel i eftermiddag

Textstorlek:

En måndagseftermiddag i Örebro efter skolavslutningar och innan midsommar brukar inte dra så mycket folk uppe på stadens gator och torg. Annat var det nu under eftermiddagen, för det var ju VM-match i fotboll mellan Sverige och Sydkorea.

Som den gamla Hep Stars-låtens text låter: ”På gatorna gick folk omkring och drog från krog till krog. Och alla drack varandra till, och dansade och log”. Men nu var det väl egentligen bara Länspostens utsände som pejlade stämningen på de ställen som visade matchen på storbildsskärmar, och de var många.

Och mycket folk var det överallt såväl på Frimis brygga, Strömpis och de mindre restaurangerna och sportbarerna. Och visst fick de le och dansa, till slut, och dricka varandra till.

Guldbollenvinnaren Andreas Granqvist frälste Sverige med ett efterlängtat mål, efter många mållösa halvlekar. Det stod 0-0 även efter den första halvleken mellan Sverige och Sydkorea, även fast Sverige haft en jättechans genom Marcus Berg. Normalt så säkre Berg sätter den nio gånger av tio, men nu gick bollen på målvakten.

Inför detta VM har man infört något som heter ”Var”, en videogrankningsinstans. Den har redan använts i några matcher under VM, och skulle så även göra i denna, till Sveriges stora lycka.

Genom denna granskning kunde man tydligt se att Sverige skulle haft straff, och huvuddomaren fick därmed ändra sig. I den 65:e matchminuten höll så hela Sverige andan, men kunde alltså jubla när bollen satt i nät.

Efter många nervösa minuter kunde ett nytt jubel höras, efter att matchen var färdigspelad och Sverige inkasserat tre sköna poäng.

Även på andra ställen runt Örebro visades matchen för publik på storbildsskärm, som i Adolfsbergs kyrka. Här var det dessutom mycket skoj för barnen med hoppborg, ansiktsmålning, femkamp, straffsparksläggning och tipstävling.