Askersund jubilerar

Textstorlek:

En eftermiddag och kväll som ska gå i festens och musikens tecken.
Så presenterar arbetsgruppen för jubileumsfirandet tillställningen som ska hållas på torget onsdagen den 13 juni.

Det börjar närma sig tiden då centrala Askersund ska bli till en enda stor festplats.

Det var ju den 13 juni år 1643 som staden fick sina stadsrättigheter av drottning Kristinas förmyndarregering och således har det nu gått 375 år sedan dess.

Därav förstår ni valet av datum för jubileumsfirandet. Exakt på samma datum som när det begav sig.

Men det var redan på medeltiden som staden började växa fram, och stor del av försörjningen var nubb- och spiksmide.

Järn saknades ju inte i trakterna runt Åmmeberg och Lerbäck, och i mitten av 1300-talet gav kung Magnus Eriksson tillstånd för järnbrytning.

När Gustav Vasa besökte Askersund år 1550 var anledningen den att bergsmännen levererade dåligt järn.

Då upptäckte han att staden hade en bra hamn med förbindelser av möjliga vattenleder för transporter.

Kungen bestämde då att Askersund skulle bli en handels- och marknadsplats, därav att det än i dag hålls två marknader i staden.

Så långt en tillbakablick ur historieskrivningen, men nu ska det förstås först och främst handla om det kommande firandet av stadens 375 år.

Ett kalas centrerat till torgparken där det både ska bjudas ett stort tårtkalas och tal av landshövding Maria Larsson vid 16.15-tiden.

Kommunstyrelsens ordförande Per Eriksson medverkar officiellt vid åtminstone två tillfällen under dagen. Dels ska han hålla välkomsttal för att senare på kvällen återkomma med ett högtidstal.

Eftermiddagens program startar med att barn från förskolorna paraderar in på torget straxt före klockan 15, och straxt efteråt blir det ”Barnens bästa sånger” som presenteras och sjunges av Systrarna K.

Tårt- och dryckkalaset, där alla bjuds, är satt till start klockan 16 men det är värt att påpeka att alla programtider är cirkatider.

Olle Widell från Föreningen Gamla Askersund berättar om Askersunds 375 år och Folke Dahlbergs-sällskapet presenterar Folke Dahlbergs stig.

Klockan 17 dyker Anders Jaktlund, känd från tv-programmet ”Minns du sången”, upp med en kör i ett program som bär just rubriken, Minns du sången.

Efter det följer utdelningen av priset till Årets företagare.

Vid 18-tiden intar Norra Vätterbygdens folkdansgille torget i en uppvisning av folkdans, som följs av ”Hela torget dansar gammelvals”, som också leds av folkdansgillet.

Cirka 19.15 är det Peter Flack, Hasse ”Kvinnaböske” Andersson, Monica Forsberg, Marie Kühler, Peter Kjellström och Amanda Flack som tar över programmet en stund och presenterar världens första allsångsdeckare, Skuld och gröna skogar.

Teatergruppen Stella Nova från jubileumsföreningen deltar i firandet i tidsenlig klädsel.

Lokal musikunderhållning har förstås också sin plats under festen, och den börjar cirka 19.30.

Där återfinns musikskolans elever, Albin Eriksson, Karmen Maxi Hanna och Danny Stafström.

Ett högtidstal ska hållas av kommunstyrelsens ordförande Per Eriksson och direkt efter det vid 20-tiden startar kvällsunderhållningen.

Då blir det drag i stan med ”Syd/Ekman Show”. Alltså, Micke Syd från Gyllene Tider och Tommy Ekman från Style.

Dagen till ära håller förstås butikerna extraöppet till klockan 20, det hålls marknad på torget och tipspromenad för barn och vuxna är ett annat inslag i festligheterna.

Missa heller inte att gå in på visitaskersund.se/evenemang där du får full koll på jubileumsprogrammet men även på andra evenemang runt om i kommunen som knyts till jubileumsåret eller andra annonserade festligheter.