Å den ljusnande framtiden vår…..

Textstorlek:

   I år är det exakt femtio år sedan den gamla typen av studenten genomfördes för sista gången. Det var en skriftlig tentamen och en muntlig tentamen som genomfördes under ledning av censorer från närmaste universitet. De som missade dessa prov fick gå ut bakvägen på skolan medan de som klarade sig fick rusa ut och ta emot blomsterhyllningar från släkt och vänner. Den typen av gymnasieskola var en urvalsskola för mestadels pojkar och för en mindre del av grabbarna i varje årskull som hade förmånen att gå i det gymnasiet. 

   Idag ser det annorlunda ut, alla elever i en årskull läser på ett praktiskt eller teoretiskt gymnasium, tjejer som killar. Studenthögtiden är ett minne för livet och ett av de första stora tillfällen för fest och uppmärksamhet av släkt och vänner, speciellt nu när väldigt få ungdomar konfirmerar sig. Studenten är en festlig dag som egentligen nu är en period under hela maj där allsköns företag försöker tjäna pengar på studenternas sökande efter fest, firande och tradition. Redan under föregående höst börjar erbjudanden om att köpa och beställa studentmössor strömma in över blivande studenter. Inte bara studentmössor förresten. Mängder av produkter kopplade till firandet som är mer eller mindre nödvändiga för en lyckad student. Det som kanske allra mest behövs för en lyckad studenthögtid är goda studieresultat, men hos flera av studenterna är det underordnat och hos vissa är det något som de upptäcker vikten av alldeles för sent. 

  Mösspåtagning, baler, pick-nicks, studentfester, champange-frukostar, studentkryssningar, studentflak, uppfinningsrikedomen för att tjäna pengar på studenterna är stor. Killarna köper sin första kostym och tjejerna sina första långklänningar. Till studentdagen är det alltid fint väder och många är de killar som förbannar sin lott att behöva gå i kostym dagen till ära. 

   En flicka som ville bära frack, och var långt före sin tid, för att sudda ut könsgränser, var Katja Kock. Tjejen i Örebroförfattaren Hjalmar Bergmans roman ”Flicka i frack”. Hon gjorde skandal i den lilla småborgerliga staden Wadköping på sin studentbal genom att bära frack, detta typiska manliga plagg. Hjalmar Bergman som var aktiv i förra seklets början var långt före sin tid när det gällde att bryta könsbarriärer, stela konventioner och invanda mönster. I den lilla staden tillät Bergman även ett annat studentdrama utspela sig, ”Markurells i Wadköping”. Krögaren och uppkomlingen H.H.Markurells son Johan skull gå upp på studentförhör och för att försäkra sig om att gossen skulle klara detta lät Markurell muta censorerna med den bästa mat som krögaren kunde få fram denna junidag. Ett ovanligt och förbjudet tilltag då dessa censorer skulle vara omutbara. Något som bara en uppkomling och nykomling i den lilla småstaden Wadköping kunde göra och stadens självutnämnda elit rynkade på näsan.

   Nu är censorernas funktion borta sedan länge och många fler ungdomar ges möjlighet att ta studenten för att gå genom gymnasiet, praktiskt eller teoretiskt gymnasium är nu ett säkert sätt att möta den ljusnande framtiden. För framtiden är verkligen ljus för de ungdomar som i år tar studenten, eftersom både arbetsmarknad och universitet står i kö för att fånga deras intresse. Vi lyssnar gärna när ungdomarna sjunger om studenters lyckliga dar!