60 år sedan fotbolls-VM i Sverige

Textstorlek:

Idag börjar årets fotbolls-VM i Ryssland, med öppningsmatchen mellan värdlandet och Saudiarabien. För 60 år sedan hade VM redan startat.

Det hölls nämligen mellan den 8 och 29 juni 1958, i Sverige. Mästerskapet fördelades ut på inte mindre än tolv platser, från Malmö i söder till Sandviken i norr.

Naturligtvis även Stockholm och Göteborg, men också i Norrköping, Västerås, Eskilstuna, Helsingborg, Borås, Halmstad, och Uddevalla. Men Örebro då? Jovisst, en match blev det på Eyravallen, mellan Frankrike och Skottland.

Örebropubliken kunde där se alla tiders skyttekung, Frankrikes Just Fontaine. Hans tretton mål under en och samma turnering kommer säkert stå sig för all framtid.

Frankrikes landslagstrupp var förresten inkvarterad i Laxbrogården i Kopparberg, och spelade träningsmatch mot en Norakonstellation på Norvalla.

VM 1958 var Sveriges största framgång någonsin och man tog sig så långt som det går, nämligen till final inför 50 000 på Råsunda.

Där blev Pelé och hans lagkompisar i Brasilien övermäktigt, och det blev förlust med 2-5. Men Sverige fick ändå känna sig som världsmästare i fem minuter, eftersom man gjorde första målet.

Det var till fotbolls-VM som tv-försäljningen slog alla rekord. De som hade införskaffat en tv-apparat blev väldigt populära i kvarteret.

De kunde se Blågult vinna med 3-0 mot Mexico i öppningsmatchen. Därefter vinst mot Ungern 2-1, och 0-0 mot Wales, i gruppspelet. I kvartsfinalen avverkades Sovjetunionen med 2-0 och i semifinalen fick publiken på Nya Ullevi se ett klassiskt mål, nämligen Kurt Hamrins 3-1 mot Västtyskland.

Både Nya Ullevi och Malmö Stadion byggdes till evenemanget 1958, plus att flera arenor byggdes om.