Vad skulle hända om…..

Textstorlek:

  Kliver in i hissen och läser på den typen av skylt som finns i alla hissar. ”Den här hissen har en maxvikt av 6 personer eller 480kg. Det innebär att varje person i snitt inte får väga mer än 80 kilo. Det här innebär att om sex klumpar av min storlek samtidigt skulle gå in i hissen, ja vad skulle hända då? Jag klev in i en hiss i minungdom med fem grabbar som var byggd för fyra personer. Min kompis undrade vad som skulle hända om han hoppade lite i hissen och på så sätt ökade belastningen. Resultatet blev att hissen stannade direkt och vi fick bli utsläppta av Solna brandkår. Så kan det gå.

   En annan skylt i hissar brukar vara en upplysning om att om man trycker in ”knappen” i tio sekunder så ljuder en signal och räddning kommer. Brukar ibland vara frestad att trycka bara för att få se vad som skulle hända om. Min fru tycker att jag är ett litet barn som inte kan hålla fingrarna i styr. Själv kallar jag det för nyfiken på livet trots att jag blivit farfar sedan en tid tillbaka.

   Under tonåren brukar livet och humöret gå upp och ned. Olyckliga kärlekar, resultat på prov som gått åt fanders eller allmänt idiotiska föräldrar. Tonårstiden en svartvit period och mer än en tonåring har beslutat sig för att avsluta sitt liv på oklara grunder till stor sorg för nära och kära. En gång stod jag på andra våningen och hängde ut genom fönstret ovanför vår betong-trapp därhemma och för ett kort ögonblick tänkte, vad skulle hända om jag kastade mig ner här? Jag skulle förmodligen slå mig ganska rejält och slog genast bort alla mörka tankar. Bara för att dagen därpå lyssna på Magnus Uggla när han sjöng ”Varför ta livet av sig när man inte får höra snacket efteråt?” Så sant som det är sagt tänkte då flera tonårshjärnor inklusive min och blev genast på bättre humör på oförklarligt tonårsvis.

   De flesta av oss åker bil eller kör bil. Dödsmaskiner i plåt och plast som kör mot varandra i motsatt riktning i över hundra kilometer dagligen och stundlig. Vad skulle hända om jag vred lite på ratten och kom över på fel sida? Ja, ibland händer det tragedier som följd av attnågon som gjort slag i saken. Oskyldiga som mött en bil med en förare som haft helt annat än bilkörning i tankarna. I ungdomen hade jag en kompis som hade fått för sig att det var roligt att släcka strålkastarna på bilen och fara fram i ljusa sommarnatten helt mörklagd, helst när han var på väg att möta en bil. Vi andra i bilen skrek åt honom att tända strålkastarna men det verkade egga honom mer och han väntade längre för varje gång. Jag kan tänka mig chocken för den mötande bilen när det helt plötsligt kom en bil rakt emot som plötsligt blev synlig. Som tur var hände det aldrig något, men vad skulle hända om, för livets marginaler är ofta väldigt små.