Nu vill de unga stanna i Laxå

Textstorlek:

JiPa Fastighets AB håller just nu på att iordningställa runt 20 mindre lägenheter i fastigheten Hemgården intill Laxå Herrgård.Efterfrågan är stor, och glädjande nog för kommunen så anas ett trendbrott, ungdomar vill stanna och bo kvar i Laxå.

En tid på världen var Laxå känd för rivningarna av hyreshus.

Storföretagens nedskärningar i så väl produktion som antal anställda satte mörka moln över centralorten.

Stora blödande sår uppstod, och som har tagit tid att läka.

Men med ett bra läkkött, i form av stark tro på den kommun och ort man valt att verka och leva i, så började återhämtningen sakta men säkert.

För att en kommun ska växa, få nya invånare eller behålla de som redan bor där, så krävs förstås bostadsalternativ, och nu är det på gång.

Det byggs lägenheter på flera håll i Laxå, vilket känns som ett nyvaknande i centralorten.

Anledningarna till efterfrågan av alternativa bostäder har flera orsaker.

En av dem är att äldre som inte längre orkar med villa och trädgård vill byta till sig ett mer lättskött boende i form av en lägenhet, och de vill framförallt bo kvar i Laxå.

Det som på senare tid tillkommit är att även ungdomar som vill skaffa ett eget boende faktiskt också vill stanna i Laxå.

– Det känns jäkligt kul. Det är väl det mest positiva att många ungdomar ringer till oss och vill ha en mindre lägenhet för att kunna bo kvar här, konstaterar Jimmy Pihlström som tillsammans med Patrik Harlén är byggherrar för JiPa Fastighets AB som nu är i full färd med att rusta Hemgården.

Jimmy har tillbringat hela livet, 39 år, i Laxå och är väl förtrogen med hur utvecklingen varit bland ungdomarna, och hur de tänkt.

Han har själv under åren jobbat mycket med ungdomar, både i skolans värld och inom idrotten, och av den anledningen vet han hur de tänker om Laxå.

Alltså en bild som svängt till något bra för kommunen.

– Tidigare flyttade ungdomarna från Laxå, men nu vill de bo kvar här när de flyttar hemifrån.

– Det känns absolut som ett trendbrott, och ett riktigt positivt sådant, menar Jimmy.

I sin proffession som byggherre för upprustningen av Hemgården som ska ge runt 20 lägenheter har den bilden besannats eftersom många yngre anmäler intresse att teckna sig för en lägenhet.

– Lägenheterna kommer att vara, för de minsta, ett och ett halvt rum med kök och de större blir tvårummare med kök, förklarar han.

Lägenheterna renoveras till nyskick och i hyran för samtliga ingår fiberanslutning, tvättmaskin, torktumlare och diskmaskin.

De lägenheter som ligger i markplan har dessutom en uteplats.

– Till största delen sker rustningen med egen personal, men i vissa arbeten där det krävs yrkeskompetens tar vi hjälp av lokala entreprenörer, förklarar Jimmy.

Inflyttning sker allt eftersom lägenheterna blir klara och fastighetsbolaget har inte behövt gå ut och lägga ut dem på bostadsmarknaden:

– Det sprider sig från mun till mun. Folk pratar och tipsar varandra.

– Givetvis handlar det inte bara om ungdomnar som visar intresse, utan även äldre finner läget bra och vill bo kvar i Laxå, påpekar Jimmy Pihlström.

Laxåborna undrar förstås även vad som ska hända med den pampiga herrgårdsbyggnaden, granne med Hemgården, som också ingår i JiPa:s fastighetsbestånd.

– Vi är inte riktigt säkra på vad vi ska göra med herrgården. Tankar finns att bygga lägenheter där också, men det ligger i så fall i framtiden. Möjligheten finns ju att hyra ut den till någon verksamhet.

Sedan tidigare har JiPa Fastighets AB nyproducerat tio lägenheter centralt i den gamla färgbutiken på Postgatan.

– Där är alla klara och alla är uthyrda, meddelar Jimmy.