Stipendiater utsedda i Askersund

De fyra stipendiaterna är från vänster Hanna Ahlm, Donna Mogren Dowding, Alva Schyrman samt Truls Gille. Foto: Björn Palmqvist
Textstorlek:

Tolv uppspelningar av musikskolans elever skulle jurybedömas för att sålla ut fyra stipendiater.
En grannlaga uppgift när Rotary höll sin årliga stipendiekonsert där till slut Donna Mogren Dowding drog det längsta strået.

Varje år delar Rotary, i ett samarbete med musikskolan i Askersund, ut fyra stipendier till framstående elever.

– Vi har hållit på i över 20 år och det blir allt svårare eftersom det finns så många duktiga elever här, menade rotarys Owe Johansson som även inledningsvis kastade ut frågan om det fanns några politiker i den till 100-talet stora publiken.

Tystnaden i stora salongen var svaret att ingen i styrande ställning fanns på plats, varpå Johansson ändå skickade ut en brasklapp:

– Ni rör inte den kommunala musikskolan, så ni vet det, mullrade han.

Nåväl, musik blev det förstås, och det av hög och jämn klass.

Något som fick juryn, bestående av Owe Johansson, Gunilla Högberg och Johan Strandberg, att vecka sina pannor och notera med sina pennor efter hand som de tolv bidragen spelades upp.

Sex sångnummer som varvades med instrumentala melodier.

Tre på piano, en på fiol, en på trummor samt en hårdrocksvariant där det fanns både trummor, elgitarr och elbas.

Efter att man som reporter, så att säga ”varit med tidigare”, så imponeras man över hur musikskolan år efter år presenterar elever som nått så långt och som levererar så mycken bra musik och det i olika genrer.

Givetvis ger sig inta allt självt. Lärarna Eva Belvelin, Kicki Olausson, Jan Runbäck och Andreas Strömbäck har förstås en stor roll i att inspirera ungdomarna till musikaliska framgångar.

Efter uppspelningen samlades juryn enskilt för överläggning och under pausen spelade musikskolans duktiga stråkungdomar medryckande musik under ledning av Eva Belvelin.

Av tolv bra framträdanden skulle det ändå utses fyra stipendiater.

– Det har varit svårare än någonsin, och ni ska veta att ni alla är vinnare och här finns ingen förlorare, påpekade Owe Johansson innan juryn avslöjade resultatet som lyder:

Alva Schyrman tilldelades 500 kronor för sin tolkning av, Fly mee to the moon.

Truls Gille fick också han 500 kronor för sitt framträdande på trummor med Iron Maidens, The Prisoner.

Stipendiet på 2 000 kronor tillföll Hannah Ahlm som på piano framförde Rondo a la Turca av Mozart.

Största stipendiet på 4 000 kronor gick till Donna Mogren Dowding för sitt sångnummer med låten Mercy där originalartisten heter Duffy.

– Det känns jättebra, det här trodde jag inte, sade en glad och smått överraskad pristagare.

Donna tänker utveckla sin musikaliska ådra och har sökt in till Academy of Music and Buisness i Vara och väntar nu på svar om hon antagits.

Rotary delade dessutom ut bonuspriser till några av musikeleverna, och det innebär att de bjuds in till en välgörenhetsgala för sjukdomen polio som ges i Landskyrkan den 27 oktober.