Sommarspel i Lekhyttan

Textstorlek:

Sporrade av förra årets braksuccé med Katitzi, så blir det sommarteater igen i Hallagården.– Biljettförsäljningen redan i full gång, säger Gunilla Pihlblad.

Hon är ordförande i det som heter Amatörteatersamverkan i Örebro län. Där finns ett 25-tal föreningar som spelar amatöreteater, eller revyer, samlade.

– Vi hjälper varandra, och alla uppträder förstås ideellt. Vi har hållit på tio år nu. Och sommarspelen vid Hallagården är ett exempel på det fina samarbetet.

Förra året sattes Katitzi upp. Tio utsålda föreställningar. 1800 personer såg pjäsen. Succé var absolut inte att ta till i överkant.

Och nu är det dags igen. Flickan i fönstret. Så heter årets uppsättning.

Även i år blir det spel på gården där den lilla djurparken finns, precis intill det gamla 1600-tals gästgiveriet, som Hallagården var. En nyhet blir läktaren som mera ska smälta in i den gamla miljön.

Elin Eriksson, bördig från Stora Mellösa, och med förflutet i dess teatersällskap står för regin.

– Jag fick fria händer. Resultatet är en pjäs som har fokus på barns utsatthet. Men den är familjevänlig. Ingen åldersgräns vid sju år, som vi ju hade förra året.

Sara Forsberg har något av huvudrollen som flickan i fönstret.

– Det handlar om att jag i nutid sätter handen på ett gammalt fabriksfönster, och där innanför finns en flicka som gör likadant, i sin 50-talsmiljö. Sedan får vi veta hur hon tänkte då, och hur jag tänker nu.

Miljön är en skofabrik, någonstans i Lekeberg. Och bara som en parentes: det fanns en gång en leksaksfabrik i Lekhyttan!

Teateruppsättningen vill spegla det ofta hårda slitet på en fabrik, en skofabrik, på 50-talet. Inte så länge sedan, men ändå en mycket slitsam vardag.

Där fanns tuffa direktörer, hårda förmän, långa arbetsdagar, kvinnoplågare, hårt språk, karriärister, smilfinkar, stress…

Och mitt i allt, ofta ensamhet och utsatthet. Här speglat genom ”Flickan i fönstret”.

Många ungdomar är med i spelet och skådisarna finns i åldrarna 12-79 år.

Gunilla Pihlblad igen:

– Vi har märkt ett mycket stort intresse för sommarteatern. Biljettförsäljningen är redan i full gång.

– Och jag hoppas att de som kommer och tittar går hem med en positiv eftertanke. Och att de även har roats.