Soligt på årsstämman

Textstorlek:

Hembygdsvänner har varit samlade till årsstämma. Värdar var 100-årsjubilerande Sköllersta hembygdsförening.

Traditionsenligt inbjöd Örebro läns Hembygdsförbund sina medlemmar till årsstämma. På vårens första riktigt varma försommardag samlades närmare 90 hembygdsvänner från 30 av länets cirka 70 medlemsföreningar.

Platsen var Kävesta folkhögskola på förmiddagen där årsmötsförhandlingar hölls och lunchen intogs.

Under morgonfikat underhöll ungdomar från Kävestaskolans musiklinje med sång och musik. Det var elever som gick första året av sin tvååriga utbildning.

I skolans aula hälsade förbundets ordförande Ingela Oxelgren alla välkomna och lämnade över ordet till ordförande för Sköllersta hembygdsförening Kerstin Bonnevier Pettersson som berättade lite om hembygdsföreningens verksamhet under de gångna 100 åren.

Kävestaskolans rektor Lisa Rosander berättade om skolan och dess kurser och vad som finns att välja på. Det är en skola som funnits länge för redan 1873 startade den första på Vrana gård i Sköllersta och 1878 byggdes den nuvarande skolan.

Sedvanliga årsmötesförhandlingar hölls och som ordförande till dagens stämma valdes Henrik Axjö med Eva Järliden som bisittare och Sif Eklund som sekreterare. En del val förrättades och som ordförande för förbundet omvaldes Ingela Oxelgren med Eva Järliden som vice ordförande. Kassör är Jan Klingberg och Sif Eklund sekreteare.

Hedersnålar med lagerkrans brukar delas ut till de hembygdsvänner som varit med länge och gjort något speciellt ,men nu nformerades om hedersnålen utan lagerkrans som kan delas ut för uppskattat arbete inom lokal hembygdsförening och där föreningarna själva kan beställa hem och dela ut till dem de tycker ska få den utmärkelsen.

Förmiddagen avslutades med ett föredrag om hembygdsförsäkringar. Det var Anna Wernersson från Försäkringskansliet i Varberg som informerade om vad de olika försäkringarna innehåller och vilka skador de täcker.

På eftermiddagen gick resan till Åkerby hembygdsgård där jubilerande Sköllersta hembygdsförening hade anordnat det trevligt. Ute på gårdstunet fanns skolelever som visade gamla hantverk från förr i tiden.

Vid en station tillverkades dockor av träklabbar. Först fick eleverna såga och klyva en klabb och sedan gå till nästa där de målade ögon, näsa och mun samt satte på ett tygkläde.

Andra skurade mattor eller tvättade kläder och hängde på tork. Gårdens alla stugor var öppna för dem som ville gå in och titta.

En liten bit bort ligger Åkerby gamla skola som tillhör hembygdsföreningen.

Där serverades kaffe med hemmalagad ostkaka, sylt och grädde som avnjöts ute i trädgårdens sol eller skugga. Nästa år är Axberg-Hovsta hembygdsförening värdar för årsstämman.