Outdoor-festival i Askersund

Textstorlek:

Förra årets Outdoor-festival var lyckad och nu i helgen är det dags för årets upplaga.
Festivalområdet ”trycks ihop” lite och på Borgmästareholmen kommer man att kunna prova på en lång rad av aktiviteter.

Arrangerande Askersund Outdoor bjuder för andra året in till festival med inriktning på utomhus- och friluftsliv.

– Vi vågar förbättra vår plan och står fast vid vår avsikt. Vi är inne i första etappen med att inledningsvis genomföra arrangemanget i tre år. Det tar den tiden att etablera ett sådant här event innan det sätter sig, menar festivalgeneralen, Michael Malmborg.

Nytt för i år är att man koncentrerar arrangemanget till en mindre yta och på så vis gör det lättare för besökarna att få grepp om festivalinslagen.

– Entrén blir vid varmbadhuset och sedan vidare strandpromenaden fram till brofästet, och därifrån tar man sig via nya bron ut till Borgmästareholmen där festivalcampen finns och där stor del av prova på-aktiviterna ligger, förklarar Micke.

– Det räcker och är ett tillräckligt stort område som kommer att ge känslan av en folkfest, som det ska vara, tillägger han.

Utmed strandpromenaden kommer det att finnas utställare och även där en del av helgens 34 prova på-inslag.

Bland annat kan man prova att sätta upp ett tält i hård blåst i en vindtunnel och för dem som är intresserad av kajak finns en kurs i avancerad paddling.

Kajak är ett perfekt och tyst färdmedel att ta sig fram med på sjön för att känna närhet till naturen och dess invånare. Därför erbjuds även kajakturen, vildmarken runt udden både lördag och söndag.

Det förläggs även en rad aktiviteter i grannskapet av centralorten, på platser och naturområden som lämpar sig för olika former av fruluftsaktiviteter.

Några av dem är exkursion till Stora Aspön, vandra vid Harge uddar, Naturkul i Tivedens nationalpark och höghöjdsbanan på Ösjönäs.

Spännande blir även introduktionen av en ny tävling som ska genomföras i skarpt läge nästa år.

Det är Ekoloppet, en multisporttävling med grenarna vandring, paddling och cykling.

– Vi gör ett pilotlopp i år med ett testteam som ska prova etapperna inför genomförandet nästa år, förklarar Micke.

”Alla äventyr råknas” är rubriken på äventyraren Annelie Pompes föreläsning på lördagen ute på ”holmen”. Annelie leder också en outdoor-yoga vid två tillfällen samma dag.

En annan känd äventyrare är Sören Kjellkvist och han håller sin föreläsning på ”holmen” på söndag vid lunchtid.

Dessutom kommer det att bli föredragningar kring bland annat livräddning, täljskola för barn och vuxna samt utematlagning.

Idkar man uteliv är det förstås många som tar tillfället i akt att tälta eller använda sig av campens färdiga tält på Borgmästareholmen.

– Många bor kvar för att träffa andra med samma intressen och det blir ett skönt utehäng på ”holmen”, konstaterar Micke.

På lördagskvällen hålls ett outdoor-jamboree då träkolsgrillarnas glöd ger möjlighet för tillagning av läckra grillrätter.

– Vi kommer även att ha trubadurer och musiker som går runt och underhåller. Det blir lite av fest under kvällen.

Programtidningen är klar och den kommer att ligga utlagd i en del butiker och på turistbyrån. I den finns det kompletta programmet med alla spännande inslag under de tre dagarna.

– Det är ingen entréavgift till festivalen men vill man delta i prova på-aktiviteterna bör man köpa ett festivalband för 200 kronor och som då gäller för alla tre dagarna.

– Det är dock gratis för barn under tolv år i målsmans sällskap, påpekar Micke.

Kommunerna Askersund, Laxå och Motala finns med och initierar festivalen tillsammans med Zinkgruvan run of mine.