Närke Kulturbryggeri 15 år

Textstorlek:

Sällskapet Närkingarne är en grupp örebroare i förskingringen, numera hemmahörande i Stockholm. Varje år görs en vårutflykt till något resmål i hemlandskapet. I år besöktes bland annat 15-årsjubilerande Närke Kulturbryggeri, som har sin jubileumsfest i morgon lördag.

Dagen hade börjat i Karlslunds herrgård, där en rundvandring gjordes, som avslutades med en måltid.

Därefter står nu Närke Kulturbryggeri på programmet, ett mindre bryggeri som finns i I 3:s före detta matsal.

– Jodå, i denna byggnad har man ju varit flera gånger, då som beväring, säger Björn Thärnström i Sällskapet.

Nu serveras det inte ärtsoppa och pannkaka, utan tre sorters öl, samtidigt som Sune Pantzar berättar om bryggeriets historia.

Berith Karlsson och Håge Wiktorsson startade det hela för 15 år sedan. De tyckte att det svenska utbudet av öl var alldeles för begränsat, och fick idén till ett bryggeri efter några resor till Tyskland.

Bryggeriet har i dagsläget fem löntagare, inklusive två delägare.

Ett bryggeritema genomsyrar inredningen i lokalen, och ger det där genuint mysiga intrycket. Det hänger gamla bilder på väggarna från Norlings bryggeri, som fanns i Örebro förr i tiden. Öletiketter hänger också här och var. Det står gamla ovanliga ölburkar på hyllorna, och ölstop med typisk tysk karaktär.

– Den här soffgruppen med skåpet kommer också från Tyskland, berättar VD:n Berith Karlsson för Länsposten.

Möblemanget är av den typen som man kan hitta i en typisk ölstuga i det landet.

Runt långbordet har medlemmarna ur Sällskapet Närkingarne fått in provsmak av den första ölsorten, som är Örebro Bitter, en ale. Den finns på Systembolaget, plus hos flera av stadens pubar.

– Det här blir första gången jag dricker öl, och då är jag snart 80 år, utbrister Monika Dahlström.

– Vin har varit mitt område, medans maken är specialist på öl därhemma.

”Lite beskt, men faktiskt gott” blir debutantens omdöme.

– Det var lagom beskt, säger Sällskapets nestor, 90-årige Bo Johansson.

Sune Pantzar fortsätter att ge information om bryggeriet och berättar att 150 000 liter tillverkas per år. En siffra som de stora bryggerierna kommer upp i på en dag. Närke Kulturbryggeris öl säljs mestadels inom landet, förutom några i utlandet.

Bryggeriet har gott rykte och har blivit prisbelönt vid flera tillfällen. Bland annat fick man utmärkelsen ”Världens bästa öl” både 2009 och 2011. ”Världens tredje bästa bryggeri” har det också blivit.

Öl nummer två står nu på bordet och den heter Rainbow Warrior, och är en så kallad IPA (India pale ale). De 15 i testpanelen är överens om att den har något sötare smak.

Den tredje starkölen har kryddan pors i sig, och därmed heter den skämtsamt Pors & Tvärs.

– Det här var den bästa av de tre sorterna, konstaterar debutanten Monika Dahlström, som går mot en ny karriär i livet, som ölkännare.

Det kanske blir så att maken därhemma kommer uppleva en viss konkurrens med ölkunskaperna nu?

– Ja, kanske det, säger Monika och skrattar.

Ordförande i Närkingarne, Hans-Erik Hallin, påminner Sällskapet att det tyvärr inte går att köpa hem några av de sorterna som nu provsmakats. Det sätter vin- och spritmonopolet stopp för, men det kanske kan bli en öppning för gårdsförsäljning i framtiden.

Sällskapet Närkingarne gör sig nu beredda för avfärd till dagens sista stopp, Götlunda glass. Kanske blir det en med smaken Nobelwhiskey?

Många av ölsorterna har fyndiga namn och författaren bakom dessa titlar är Håge Wiktorsson, äkta make till Berith Karlsson.

I morgon lördag kan de bägge grundarna, plus alla andra involverade i Närke kulturbryggeri fira sitt 15-årsjubileum.

Då blir det säkert fest och underhållning på den stora scenen mitt i lokalen. Där man under årens lopp haft många olika musikartister som gästspelat.