Max blir unge Nobel

Maximiliam Mylleri, gestaltar en ung Alfred Nobel i sommar. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

NORRBYÅS / KARLSKOGA  Max Mylleri blir den unge Nobel på Björkborn i sommar.
– Jag har fått rätt fria händer till rolltolkningen, säger han till Länsposten.

Snacka om drömjobb i sommar. Max Mylleri, uppväxt på gården Sörby säteri, bredvid Norrbyås kyrka, blir Alfred Nobel i sommar.
Vi har ju vant oss vid den nästan heltidsanställde ”gubben” Nobel på Björkborn, som på ett suveränt sätt lotsar besökarna runt på den världsberömda gården.
Men nu får han alltså sällskap av Max Mylleri som ska gestalta en yngre variant av dynamitkungen.
Ska man vara riktigt noga så heter han Maximiliam, men kallas för Max.
– Det här blir roligt. Jag ska vara ”Lill-Nobel” hela sommaren.
– I och med att jag har fått fria händer att gestalta honom så känns det riktigt spännande att få göra min tolkning. Men givetvis lyssnar jag in vad ”den gamle” har att säga, och då blir vi ett samspelt par.
Det var ju tack vare att Alfred Nobel hade sina tre hästar stallade vid Björkborn, som Nobelpriset till slut hamnade i Sverige, och inte i Frankrike.
Fransmännen var vrålsugna på Nobels 49 miljoner, men enligt fransk lag så var man skriven ”där hästarna fanns”. Och det var Björkborn, Karlskoga.
Max Mylleri hamnar alltså på en världsberömd plats i sommar.
– Jag kommer att spela en yngre Alfred Nobel, lite över min egen ålder. Jag ska föreställa honom vid den tiden när han fick upp sina drömmar om ett Nobelpris.
– Det ska bli hur kul som helst.
Det var inte helt lätt att hitta lämpliga sökande, men Max var lämplig. Han har bland annat gestaltat Gustav Vasa.
– Jag får nog räkna med att det kan komma ett och annat statsöverhuvud, ministrar och Nobelpristagare till Björkborn, säger han och skrattar.
– Det är ju trots allt en världsberömd plats.
– Ordinarie Alfred Nobel ska ha semester, så på ett sätt är jag sommarvikarie för honom. Men jag kommer sedan att finnas i trädgården och laboratoriet.
Max Fischer går in i Nobelrollen i juni och jobbar hela sommaren med den. Fortsätter sedan på helger i höst att gestalta dynamitkungen.
– Det blir tisdagar till söndagar. Blir det tid över så hoppar jag in som ”Trivsel-Torsten” på Ica Parken och Cityhallen. Det gäller att smida medan järnet är varmt.
 – Sedan hoppas jag vi kan få till några riktigt trevliga Nobel—överraskningar på helgerna i höst.