Lindedagen med strålande väder

Textstorlek:

Aldrig har väl solen och värmen flödat som den gjorde igår under Lindedagen, den traditionella dagen med massvis av utställare, med olika utbud.

Fler än 130 utställare fördelade på 36 företag, 67 föreningar och resten offentliga och övriga verksamheter.

Några nyheter kunde presenteras, bland annat ett tekniktält och eftersom det är valår i år, ett valtorg. Här fanns alla partier representerade med en scen centralt belägen där företrädare kunde gå upp och debattera.

Några som hade det riktigt varmt var de som tvingades eller kanske offrade sig att bära en mundering. Lina hade blivit en björn som gjorde reklam för Bergslagens sparbank.

– Det är inte så farligt varmt, men man får dricka mycket. Och det är roligt att glädja barnen.

Hos Specsavers kunde man se någon utklädd till Specsaversgubbe. Förskolelärare från Kristallen och Kyrkberget hade också klätt ut sig, en till isbjörn och till vanlig björn.

– Vi demonstrerar något som heter ”Green screen”. Det är ett digitalt verktyg som används för att visa barnen att man kan manipulera med bilder, informerade Glenn Ahlström på Kristallen.

När den utklädde björnen stod framför ett grönt fält förvandlades detta till ett isberg.

Ett annat tekniskt läromedel var en kamera format som ett ägg, där fotona kunde förstoras upp till 43 gånger. Insekter som en liten gråsugga kunde se ut som rena monstren.

Vidare kunde man få träffa prästen Gunilla Skottsborg i dubbel bemärkelse. Hon stod och delade ut bollar som man sedan skulle träffa henne med. Ja, alltså en tavla där det fanns hål i olika storlekar och med olika poäng.

Hos Hemvärnets musikkår Guldsmedshyttan kunde man få testa att hålla i en stor bastuba. Lilla Maria Nareman ville också försöka blåsa i den, men blev full i skratt när alla tittade, vilket gjorde det hela så mycket svårare. Erik Wahlgren assisterade och hoppades att besökarna skulle få upp intresse för instrumenten.

Överallt var det smakprov, pennutdelning och chans att tävla för att vinna priser. Lions delade även ut varm korv med bröd.

Hos Linde Fornminnes och Hembygdsförening kunde man göra en nostalgisk resa och gissa på bilder av 50-talspersoner. Ingrid Wieselgren gjorde reklam för sommarens familjeteater i Löa; Hyttans Hemligheter, med premiär den 6 juli.

Annika Waldén försökte värva medlemmar till föreningen Kyrkbergets vänner, som bland annat värnar om den gamla kägelbanan.

Björn Thärnström och Rune Andersson visade upp Bergslagsflaggan, där den förstnämnde också berättade om sin idé.

– Jag var i Bohus län för ett antal år sedan och såg att de hade en särskild Bohusflagga. Eftersom min fru är från Bergslagen tänkte jag att man kunde göra något liknande här.

Det blåa fältet står för vattnet i Bergslagen, det gröna för skogen, det orangea för elden och det svarta för malmen.

En annan idé fick Gunilla Åkerlind, som representerade Amnesty international.

– När mitt parasoll gick sönder kom jag att tänka på att man kunde använda det och hänga upp remsor med sitt namn på. Detta för att visa sitt engagemang för oss i våran kamp för att frige fängslade personer.

Hon var glad att kunna visa att Fikru Maru nyligen blivit släppt i Etiopien. Men kvar finns bland andra journalisten Dawit Isaak i Eritrea.

Den lyckade sena eftermiddagen och kvällen lockade man ur huse i Lindesberg, gamla som unga, som trivdes i folkvimlet.