Kärlek till hembygden på Ekebydagen

Textstorlek:

Trivsamt, folkligt och stor kärlek till hembygden. Ekebygdagen blev en charmig uppvisning i vilket härlig liv det finns i våra bygder.

Fiskdamm, ridning, blomsterförsäljning, tårttillverkning, veteranbilar, uppvisning i knyppling, tvåändsstickning, besök av speedwayprofilen och Henka-sonen Simon Gustafsson… Alltså full fart på Ekebydagen.
Dessutom, som grädde på moset, visning av den pågående arkeologiska utgrävningen.
Solen sken och folkfesten i det lilla formatet kunde inte ha haft bättre inramning.
Nerikes Fordonshistoriker välkomnade besökarna med några läckra åk på parkeringen.
– Jag är nog ute på ett 20-tal uppvisningar om året, väldigt trevligt, sa Sven-Arne Granström, som visade upp sin röda läckra Ford Zephyr av 1954 års modell med topphastighet på 130.
– Usch ja. Så fort kör jag aldrig.
Ordföranden i fordonsklubben, Roland Sandberg:
– Vi är ofta ute på sådana här mindre träffar och det är väldigt mysigt och vi känner oss alltid väldigt välkomnade.
Inne i skolans matsal satt Margit Karlsson och visade tvåändsstickning. En tråd innifrån garnnystanet, en från dess utsida.
– Jag lärde mig 1989. Tekniken kommer från Dalarna och Hälsingland där kullorna stickade på väg till fäbodarna. Det blir lite stummare produkter, inte så töjbara som vid vanlig stickning.
Annett Valfridsson bor strax bakom kyrkan och har tårttillverkning som hobby. Hon visade några vackra skapelser, rena konstverken.
– Tårtor är inne, i ropet. Nästan varje helg har jag någon beställning.
Jan Engman är slitvarg och ordförande i Ekeby bygdegårdsförening. Till vardags VVS-konsult på Ångpanneföreningen.
– Far Frank Engman arbetade på Nynäs säteri. Det var så jag kom hit. Och jag stortrivs i bygden.
– Allt det här handlar om kärleken till hembygden. Ekebydagen är ett sätt för många att visa den.
– Vi är stolta över att ha två kyrkor (Svenska kyrkan och baptistkyrkan i Nävesta), Ekeby IF… och en rad andra ideella krafter och föreningar. Vi värnar alla om hembygden. Vi vill vara en kraft för att bevara skolan, dagiset, och allt det andra. Nu arbetar vi också för att få hit en affär igen.
Han berättar om hur den borgerliga regeringen på 90 talet, via Boverket, via statsbidrag, möjliggjorde byggandet av skolan och bygdegården.
– Vi äger inte lokalen (bygdegården) men har full nyttjanderätt till 2020-2021 i nuläget.
– Vår förening behövs för att samhället ska utvecklas i framtiden.
Från framtid till forntid. Just nu pågår utgrävningar, strax intill kyrkan. Arkeologen Erika Strengborn från Arkeologgruppen i Örebro visade vad som pågår.
– Vi håller på någon vecka till. Utgångspunkten är små fynd som tyder på bronsåldersliv, men det kan även finnas lämningar från andra tider.
– Allt är ett pussel och ett stort detektivarbete. Det kommer att ta tid att kunna ge svar. Men det här är en av de mest spännande utgrävningarna jag varit på i Närke.