Hon planerar för musiksommaren i Askersund

Åsa Pitkänen på scenkonstavdelningen ser fram mot en musikalisk bredd när det gäller inslagen under jubileumsåret. Den 13 juni ska hela stan sjuda av 375-års firande.

Textstorlek:

Folk-, blues- och jazzfestivalen får stå över ett år till förmån för andra stora musikevenemang som ska förgylla Askersunds kommun under jubileumssommaren.
Fokus ligger bland annat på det stora firandet den 13 juni.

Det kommer även i sommar att hållas en rad musikevenemang i Askersund, men den här gången inte med samma upplägg som det traditionellt brukar vara.

Askersundarna och tillresta besökare prickade förr in tradjazzfestivalen i sina almanackor.

Under senare år breddades festivalen till att innehålla en större omfång av musikgenrer.

Ingredienserna blev folkmusik, blues och jazz.

– I år blir det dock ingen folk-, blues- och jazzfestival, men nästa år kör vi igen och det kanske blir så att den hålls vartannat år istället, berättar Åsa Pitkänen på kommunens scenkonstavdelning.

En av orsakerna till uppehållet är att de personella resurserna går åt för att få till stånd det stora firandet av stadens 375 år den 13 juni.

– Vi lägger krutet på jubileet. Den dagen kommer det att bli blandade musikaliska inslag koncentrerat till torget där det kommer att hända saker på scenen från cirka klockan 15 fram till niotiden på kvällen.

– Vi har även bokat en stor rikskänd artist, men vem det är avslöjar jag inte än, säger en hemlighetsfull Åsa.

Det stämmer således inte i tiden i år att arrangera den vanliga musikfestivalen med anledning av andra evenemang som ska ingå i jubileumsprogrammet.

Men det kommer ändå att finnas en rad olika musikaliska höjdpunkter att ta del av under sommaren.

Bland annat kommer den lokala hembygdsföreningen att arrangera en stor spelmansstämma på hembygdsgården i Lerbäck den 25 augusti.

Sommarmusik i hamnen under onsdagskvällarna fortsätter och utökas dessutom till antal.

Den 11-18 augusti arrangeras en lokal pridevecka, alltså veckan innan Örebro Pride.

– Vi kallar vår ”Lakeside Pride” och den genomför vi i samarbete med Zinkgruvan Mining, berättar Åsa.

Åsa påpekar också att man inte släpper samarbetet med Live at Heart i höst. De har för övrigt varit med och hjälpt till med folk-, blues- och jazzfestivalen, och är nu till viss del med i arrangemanget av prideveckan.

– För oss ska jubileumsfirandet genomsyra hela året. Det blir en hel del arbete nu när det blir extra festligheter för stadens jubileum, även om vår bit koncentreras till den 13 juni.

– Vi har ju god hjälp av det lokala föreningslivet som ansluter sina aktiviteter och som sedan marknadsförs som jubileumsinslag, konstaterar Åsa Pitkänen.

För att ta del av de olika arrangemangen i kommunen går man in på visitaskersund.se och klickar sig vidare till evenemang.