Göranstorp var butik fram till 1960-talet

Textstorlek:

Om man kommer från Norahållet och svänger in mot Järnboås kyrka ser man direkt på höger sida en stor originell byggnad. Från början var det två hus.

Kristina Unge bor här med sin sambo sedan 1977. Då hade byggnadens handelsbod försvunnit sedan cirka tio år tillbaka.

– Det lär ha varit en handelsbod här redan från 1910-talet och ägdes från början av en handlare Nyhlén. Senare innehavare hette Nilsson.

Det är en originell byggnadsform på huset som går i vinkel. Kristina berättar att från början fanns bara en del. Någon gång kring förra sekelskiftet ditflyttades en annan byggnad, som sedan byggdes ihop med den ursprungliga. Dessutom byggdes fastigheten på.

Den nuvarande snickarglädjen på gaveln är en prydnad som Kristina och hennes sambo försett huset med. Dessutom grindstolparna och muren framför entrén.

På den gamla bilden ser man hur linden är skyddad runt om stammen, kanske för att inte bilar skulle skada trädet.

Lindar kan bli väldigt gamla och därför frodas trädet än idag, och skulle bilden ha tagits i slutet av maj hade halva huset blivit skymt.

På bilden syns två bilar, vilket var väldigt ovanligt på 1910-talet. Kanske att det var kunder till handelsboden, eller också ägarens egna fordon.

– Det fanns även en bensinpump intill handelsboden.

Av Ann-Christin Pettersson, arrendator av Handlar´n i Järnboås till den 15 maj, får vi reda på att Nilsson som förr drev butiken hade ett öknamn.

– Han kallades för Kryddis-Nilsson. Det hade att göra med att korven som såldes var kryddad med något ”grönt”.

Vad det gröna var kan man bara spekulera i. Nilssons ättlingar ska tydligen numera finnas i ICA i Nora.

Till Göranstorp hör också ett sockenmagasin, som inte syns i bild. Det ditflyttades på 1820-talet.