Film och loppisfynd

Textstorlek:

På Sparbanksbörsen visades i går en dokumentärfilm som historieprofessorn Dick Harrison ligger bakom. Den handlar om Bernadotteätten och Sveriges utveckling. Samma kväll kunde Leif Göransson presentera ett Bernadottefynd.

Den helt nyproducerade filmen var huvudnumret, eftersom det i år är 200 år sedan den förste Bernadotten tillträdde tronen. Lekebergs Revysällskap med Gunilla Pihlblad i spetsen hade bjudit in Einar Lyth.

– Filmen har visats för Bernadottesamfundet, och kommer visas på Örebro slott den 16 augusti då kungaparet kommer hit på besök. Endast 200 platser finns, sade Einar Lyth, ordförande i samfundet.

Då blir det också ett historiskt symposium med sju olika föreläsare från Norden, som ger sin syn på kröningsåret 1818.

Enligt Dick Harrison och många andra historiker började Sveriges egentliga utveckling 1810 och 1812. Och det var i Örebro som allting hände. Det moderna landet började då ta form.

På slottet utropades Jean Baptiste Bernadotte till tronarvinge och två år senare inträffade den betydelsefulla riksdagen, med fredsfördraget mellan Sverige och Storbritannien, plus Ryssland och Storbritannien. Detta var väldigt betydelsefullt för den europeiska framtiden och var början till Napoleons fall.

– Karl XIV Johan är den statschef som har betytt mest för Sverige, fortsatte Einar.

Filmen är uppdelad i sju tablåer, och börjar med en övergripande redogörelse över Bernadottesläkten.

Därefter handlar en om den förste monarken, som headhuntades hit till Sverige, för att använda ett modernt uttryck. Han värvades för att ta tillbaka Finland, som Sverige hade förlorat till Ryssland 1809.

Men Jean Baptiste Bernadotte var en klok och förståndig man, med en gedigen militärisk karriär bakom sig. Han insåg att det skulle betyda alldeles för stora förluster om Sverige skulle förklara Ryssland krig.

Därför inledde han en unik fredsperiod som nu varat i 200 år, vilket svenskarna är tacksamma över.

Därefter i filmen behandlas den ekonomiska utvecklingen, demokratin, reformerna, neutraliteten och invandringen. Avgörande händelser som skulle bygga upp Sverige från att ha varit ett av världens fattigaste till ett land med stort välstånd.

Efter filmvisningen kom Leif Göransson fram och ville visa ett loppisfynd som han gjorde för ett tag sedan. Det var en tavla från när nuvarande kungen var nytillträdd 1974 och var på Eriksgata.

– Jag hittade den på en loppmarknad i Värmland för en tjuga, utbrast en nöjd Leif Göransson.

Konstnären hette Anita Silfverskiöld Wall.

Einar Lyth passade även på att puffa för den bok som skrevs till 200-årsminnet av Sveriges riksdag 1812. Då för sex år sedan var Einar redaktör för boken som innehöll uppsatser och essäer av tolv författare.

Einar berättade att boken är slutsåld, men hoppas få till en nytryckt upplaga till den 16 augusti.

Gunilla Pihlblad summerade kvällen:

– Det är bra med en sådan här film där någon gör en övergripande sammanfattning åt en. Det var en mycket välgjord redogörelse över de 200 åren.