Få muskelkraft-kasta yxa

Textstorlek:

Nu finns det möjlighet att prova armstyrka och teknik med yxkastning. Varje torsdagskväll får den som vill komma till Fiskingegården i Asker.

Kanske har några som passerat förbi Fiskingegården sett att det har spikats och målats där i trädgården under några kvällar nu i vår.

Det är Thomas Lööv, Heimo Sääkssärvi, Ivar Göthlin och Nicke Lööv som har sågat, spikat, skruvat och sett till att det har kommit upp två plank i trädgården vid Fiskingegården.

Allt arbete de gör är helt ideellt Tanken med detta är att varje torsdagskväll ska de som vill kunna komma dit och kasta yxa. Det har inte funnits något ställe i Närke förut där man har kunnat utföra den sport.

Tidigare fanns det i Örebro, men de har gått ihop med Karlskoga. Hällefors är också igång. Länet har två platser, där man kan kasta yxa, men nu finns det i Asker så Närke har också fått en plats att åka till.

Hur kom det sig att det blev yxkastning ni satsar på?

–Jag har möjlighet hemma att kasta yxa, men vi tyckte att det skulle bli något av det på neutral plats. Vi tyckte också att det var bra om det kunde ingå i Fiskingegårdens verksamhet.

– Vi får se vad det blir av det här, om vi kan bilda någon förening, men nu testar vi. berättar Thomas Lööv.

Männen som håller på att iordningställa allt inför torsdagens premiärkast är glada över att Fiskingegården ställer upp med plats och att Glottra Skog har skänkt materialet till plank och tavlor.

Det finns fyra tavlor som är placerade 20 fot eller 6,1 meter från kastaren. Yxorna som används är dubbeleggade och det är bara den främre eggen i kastriktningen som räknas. Högsta poäng är fem och sedan minskar det ju längre från den blå cirkeln i mitten som yxan hamnar.

– Det är särskilda yxor med egg på båda sidor. Den ena sidan att hugga med och den andra att kvista med, berättar Heimo som liksom Thomas är skickliga yxkastare och deltar i tävlingar.

Vilka åldrar vänder ni er till och finns det yxor att låna?

–Alla får komma, både män och kvinnor, men det behövs lite muskelkraft, så tonåren är kanske lämplig ålder att börja. Vi har yxor att låna ut i början, men efter ett tag kanske de vill skaffa egna.