En fräck rymning 4 maj

Lasse-Maja satt fängslad i tornet till höger. Den uppmärksammade rymningen skedde den 4 maj därifrån, 1810. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

I morgon fredag är det på dagen 110 år sedan Lasse-Maja gjorde sin spektakulära rymning från Örebro slott.Ett inslag i den djärva planen var att gömma sig under kvinnliga fångars vida kjolar.

Mstertjuven Lasse-Maja, högaktuell just nu med utställning i Arboga.

Men denne Sveriges kanske mest berömde tjuv genom tiderna, har i hög grad anknytning till Örebro.

Och då inte minst till den händelse som utspelade sig den 4 maj 1808.

I morgon, den fjärde maj, är det alltså exakt på dagen 110 år sedan en av de mer spektakulära rymningar som ägd rum i landet.

Och i Örebros fång- och fängelsehistoria kan den göra anspråk på förstaplatsen vad gäller fräcka rymningar.

Örebros fängelse på den tiden fanns i slottet. Det är samma torn där man idag går in i när man ska till Turistbyrån. Det går även en trappa upp till Rikssalen.

Där i bottenvåningen, idag utställningsrum till och från, hystes fångarna in på bröd och vatten med tillhörande kyla, drag, leda, reumatism och skörbjugg.

Alltnog. Där satt nu den beryktade tjuven Lasse-Maja, som ju egentligen hette Lars Larsson.

Likt en dåtida Robin Hood stal han från de rika och gav till de fattiga. Till de senare räknades minst nio av tio i landet vid den här tiden. Det saknades verkligen inte behövande.

Men nu rymde han alltså. Och det alltså på ett synnerligen raffinerat sätt.

Han tog sig via en av slottets rökgångar upp till nästa våning som hyste kvinnliga fångar.

Han måste ha varit tämligen smal, eftersom han lyckades ta sig hela vägen upp genom rökgången. Ungefär som tomten sägs göra i Annglosaxiska länder, fast åt andra hållet.

Väl där uppe gömde han sig på ett ställe där vakterna kanske inte letade i första hand, nämligen under kvinnornas kjolar. ”Deres vide kjortlar” som det står i protokollet från då.

Ett dygn befann han sig på detta spektakulära gömställe. Och värre platser finns ju, kanske han tänkte?

Han var ju för övrigt känd för att klä ut sig i kvinnokläder, spela piga hos de rika, och då göra stöldräder. Lite av en dåtida brottslig drag-queen.

Vakterna upptäckte förstås att han var borta. Men var? Sökandet drog igång. Men förgäves. Ingen Lasse-Maja hittades.

Dagen därpå kunde han behändigt smita ut ur slottet, från kvinnornas avdelning, vilken inte alls var lika hårt bevakad, om ens alls.

Så var han återigen på fri fot, denne fribrytare på brottets bana, som föddes i vårt län men dog utanför, i Arboga. Där ligger han begravd, i kyrkparken.