Ebba Bush Thor vill satsa på vården

Ebba Bush Thor på besök i Örebro. Foto: Henrik Östensson
Textstorlek:

Nyligen besökte Kristdemokraternas partiledare, Ebba Bush Thor Örebro. För dagen stärkt av lite bättre opinionssiffror. Partiet ligger i de senaste mätningarna på 4 procent.
– Klart jag är lite trött på att prata om opinionssiffror, men roligt att du uppmärksammar en uppgång. De flesta fokuserar mest på våra nedgångar, säger hon med glimten i ögat.

– För oss är vården en huvudfråga i valet. Trots att det går bra för Sverige och att vi har mycket kraftig tillväxt så har vi misslyckats med att förbättra vården. Köerna ökar och det är ofta lite kaosartat på våra akutmottagningar. Det är inte ovanligt att äldre som hamnar på akuten aldrig repar sig efter det. Så vill inte vi ha det, säger partiledaren.

Hur vill ni förbättra vården?

– Det handlar givetvis till stor del om resurser. I vårt budgetförslag lägger vi 8 miljarder extra till vård och omsorg. Det är en stor satsning, betydligt större än regeringens. Fem av dessa miljarder ska gå till primärvård.

Kristdemokraterna menar att det är där nyckeln till en förbättrad vård, kortare köer och bättre ordning i vården ligger.

– Ja, som det ser ut i dag är det ofta svårt att komma fram, få en tid och relevant hjälp på en vårdcentral, speciellt för äldre. Det gör att man istället hamnar på akuten, fast det kanske inte alls från början var en åkomma som hörde hemma där. Det skapar problem för både patienter och sjukvårdsapparaten.

Hemsjukvård är en annan av paritets käpphästar.

– Särskilt äldre upplever ofta att man blir bollad mellan olika sjukvårdsinrättningar, att man känner sig lågt prioriterad, trots att äldre ofta har större vårdbehov. Vi tror att man skulle kunna lösa mycket med bättre uppsökande sjukvård, i hemmen. Det skulle ge en ökad trygghet och skulle minska belastningen på både vårdcentraler och akuter.

Partiledaren bor själv på landsbygden utanför Uppsala.

– Jag tror det är viktigt att vi ser till att folk ska kunna bo på landsbygden och trots det arbeta i städerna, där jobben finns. Bättre kommunikationer, bredband och liknande är centralt. Men också att perspektivet vänds. Som det ser ut nu är ju stadsperspektivet rådande. Vi ska förbättra miljön, då höjer man bensinskatten och ger premie för elcyklar. Vi på landsbygden, som inte kan ta cykeln till jobbet, får då betala, vilket i långa loppet leder till att landsbygden utarmas. Vi vet att folk mår bra av en gräsmatta, närhet till natur och lite mindre skolor. På landsbygden har vanligt folk råd med det.