Danielssons bjöd till fest i Gålsjö när firman fyllde 50

Textstorlek:

I 50 år har Leif Danielsson drivit bilverkstad i Gålsjö. Nu skruvar han inte så mycket själv utan lever i förhoppningen att familjens yngre generationer en gång tar över.

– Det är begivenheter i Danielssons verkstad den 2 maj, löd budskapet som från mun till öra nådde ut över bygden i östra kommundelen.

Men för att ta det hela från början så var det den 2 maj 1968 Leif som enmansföretagare startade upp bilverkstaden.

I Gålsjö låg en större ladugårdsbyggnad som blivit att stå öde. Den hyrde Leif in sig i för att senare köpa loss den.

– Jag började själv, men redan året efter anställde jag Bosse Strömberg som numera driver Bosse Bil i Åsbro, berättar Leif.

Efter en tid anställde han Ulf Brohmée som blev företaget trogen under 27 år.

– Det var roligt att gå till jobbet varje dag, minns Ulf som fanns med på jubileumsfesten.

Att Leifs verkstad varit en trivsam arbetsplats vittnar även Roland Eriksson om som nu avverkat 32 år som anställd, och är den, förutom Leif, som arbetat längst i firman.

– I dag är vi fyra anställda med mig. Vi är dessutom tre generationer med sonen Magnus och sonsonen Fabian, konstaterar Leif.

Från början handlade verkstadsarbetet mest om att reparera personbilar. Men företagets kompetensutveckling gjorde att även tyngre fordon och traktorer i behov av reparationer forslades till verkstaden i Gålsjö.

– En hel del av de arbeten vi utför handlar också om svetsjobb på jordbruksmaskiner och annan maskinell utrustning, berättar Leif.

– Vi försöker laga skiten som går sönder. Vi byter inte grejer utan vi lagar grejer, förklarar Roland Eriksson med ett glatt leende.

Den tekniska utvecklingen på fordonssidan har ju gått framåt i rasande fart och till en del jobb som man för 50 år sedan klarade med skiftnyckel, hylsnycklar och skruvmejslar krävs i dag datorer.

– Vi har datorer för felsökningar, något som krävs i dag. I början trodde man inte att de små verkstäderna skulle finnas kvar, men det har kommit utrustning som även vi kan använda, konstaterar Leif.

Överlevnad handlar förstås inte bara om teknisk utrustning utan även om ett gott rykte och närhet till en potentiell kundkrets, och den finns i Danielssons närområde.

– Det är en fördel att ligga på landsbygden där vi har en trogen kundkrets som känner igen oss, och därtill att vi kan syssla med en bred verksamhet av reparationer, menar Leif.

Bengt Göran Eriksson från Bengtstorp, Närkesberg, är en av Leifs trogna kunder:

– Det betyder otroligt mycket med prisbilden och servicen att de finns på bygden. Ringer man hit får man komma på en gång och det gör att jag som lantbrukare slipper stillestånd i arbetet.

Susannah Wykman har bara bott i Gålsjö ett år och hon påminns ofta om Danielssons och då som ett riktmärke i byn:

– När jag säger att jag bor i Gålsjö svarar alla, jaha vid Danielssons.

Leif berättar att det stundtals kan vara lugnt på bilfronten och då tar man sig an andra mindre aktuta jobb som ligger och väntar.

– Jag har en väldigt flexibel personal som har kompetens över många områden.

För sin egen del har han dragit sig lite tillbaka när det gäller skruvandet och tar istället hand om bokföring och annan administration.

– Jag håller på att försöka komma ner till heltid, säger han och ler åt sitt sanna konstaterande.

Någon har räknat ut att han gjort cirka 12 000 arbetsdagar, och andra vittnar om att Leifs arbetsdagar oftast varit långa:

– Jag brukar vara här vid fyratiden på morgonen och är väl kvar till femtiden på eftermiddagen, säger han.

Ett halvt sekel är en lång tid, och en sådan överlevnad för ett företag bygger väl på kundernas förtroende och att firman skött sina kort väl.

– Eftersom jag gått kvar här i 50 år så måste det ju gått bra, intygar Leif.

Hans förhoppning är att firman han en gång startade ska fortsätta att serva bygdens folk.

– Ja sonen Magnus och sonsonen Fabian är ju redan inne i företaget och redo att ta över så än ska allt Danielssons finnas kvar i många år än, hoppas grundaren Leif Danielsson.