Brandmän avtackades i Askersund

Avtackade. Fr vä Roger Persson, Jonas Björndahl, Patrick Mogren och Daniel Johansson. Foto: Björn Palmqvist
Textstorlek:

Trotjänare som lämnar sin post är väl förtjänta av uppmärksamhet och få en värdig avtackning.
På brandkåren håller man på traditionen och nyligen tilldelades fem brandmän en symbolisk brandkårsyxa.

Det är en gammal tradition att kamratföreningen på räddningstjänsten i Askersund håller avtackning för att visa uppskattning av brandmän som slutar och har tio verksamhetsår bakom sig.

Nyligen var det dags att samla brandstyrkan för att tillsammans hylla fem brandmän som så att säga ”hoppat ur” brandklädseln.

– Det här är en gammal tradition, säkert 30 år, gissade Daniel Johansson som tidigare hållit i ceremonin men som nu själv slutat och sysslan har övergått att skötas av Stefan Fransson.

Stefan, med hjälp av andra kamrater, serverade smörgås och kakor till kaffet eller annnan dryck när högtidligheten hålls på brandstationen.

Fyra av de fem som skulle hyllas fanns på plats. Dessa var Patrick Mogren 1996-2017, Jonas Björndahl 2003-2016, Roger Persson 1978-2016 och Daniel Johansson 1996-2018. Den femte, Joakim Karlsson, kunde ej närvara vid tillfället.

Siffrorna som anges är alltså årtalen för starten och avslutet. Många utryckningar har passerat under åren och det berättades under kvällen många minnen gällande bränder, trafikolyckor och andra räddningsinsatser.

Dramatik saknades inte och flera vittnade om hur starkt vissa händelser etsat sig fast inombords.

Övervägande intrycket var förstås ändå att man varit till allmänhetens nytta i många svåra situationer, väl värt att poängtera i sammanhanget.