Bio på Magiska Teatern

Textstorlek:

Magiska Teaterns filmklubb, kombinerat med öppna biovisningar har rönt stor uppskattning bland bygdens befolkning. Nu planerar innehavaren Emma Svensson höstens program.

Sedan flera år driver hon företaget Filmemmang, och har arbetat som teater- och dramapedagog.

– Jag har också en halvtidstjänst som församlingsassistent i Viby kyrka, säger hon.

Sedan 2014 är hon ägare till Magiska Teatern som drivs tillsammans med maken Jakob. Snart ska familjen få tillökning och det fjärde barnet väntas nedkomma på självaste nationaldagen.

Så sommaruppehållet kommer lägligt av flera anledningar, men Emma hinner ändå ha koll på höstens program i Vretstorp.

Det speciella med biokvällarna har varit att publiken fått stanna kvar på en fika och en diskussionsstund, i ett rum intill biosalongen.

– Det kan bli många aha-upplevelser då man upptäcker att andra som har sett samma film kanske har en helt annan uppfattning om budskapet.

Klockan 18.00 har varit tidpunkten för de åtta biotillfällena under våren, och samma söndagar har barnfilmerna visats klockan 14.00.

– Vi har särskilda familjepriser i filmklubben, så en familj med fler än ett barn tjänar på att lösa ett sådant kort.

Det finns dessutom möjlighet till så kallade öppna visningar, då besökaren bara betalar för den aktuella filmen, utan att vara med i klubben.

– Jag vet att det även finns en filmklubb i Östansjö Folkets Hus, och vi drar nytta av varandra mer än att vi konkurrerar.

Granne med Magiska Teatern ligger Vretstorps Folket Hus, men de har ingen bio så där finns ingen konkurrenssituation.

Varför heter det Magiska Teatern?

– Vi köpte teatern 2014 av ett par som var magiker, därav namnet. De här trolleriaffischerna har fått sitta kvar sedan dess. Vi har planer på att komplettera med affischer med filmtema.

Lokalen kan hyras av större sällskap till kalas, bröllop med mera. Då tar man bara bort biofåtöljerna, som en gång stått i Askersunds Folkets Hus.

På måndagar är Öppna förskolan i Magiska Teatern och på tisdagar övar två barnteatergrupper.

– Vi har haft vuxna teatergrupper också, men olika flyttningar har gjort att den verksamheten försvunnit. Vi hoppas att den kommer tillbaka.

Emma har stor erfarenhet av både att själv stå på scenen och att leda andra. På sitt CV kan hon skriva att hon medverkat i Markurells i Wadköping, inte mindre än två gånger.

– Min mor, som var lärare på Risbergska skolan i Örebro, var även förtjust i teater. Hon var med i en amatörteatergrupp som satte upp Markurells i början av 80-talet. Då fick jag vara med i en scen.

– Dessutom var jag också statist på 90-talet, i en annan uppsättning.

Som barn hade Emma en dröm om att bo i ett stort hus, med en teater i bottenvåningen. Nu lever hon alltså sin dröm.

När jag påminner henne om tv-programmet ”Vem bor här?”, där de medverkande bor i de mest skiftande typer av hus, så säger Emma och skrattar:

– Där skulle jag aldrig kunna vara med. Som den teatermänniska jag är skulle det vara alldeles för lätt att gissa rätt på mig.