Tjejerna visar vägen när travet vidgar målgruppen

Textstorlek:

Det är tjejerna som visar vägen nu när travet försöker vidga begreppet målgrupper.
– Vi har massor av tjejer / kvinnor inom sporten. Utan dem skulle verksamheten stanna upp, säger sportchefen Claes Broberg.

Trav en gubbsport?

Det är i alla fall den stämpeln som sporten haft, eller delvis har. Men inte lika mycket som förr.

På Örebrotravet så är det i hög grad kvinnorna som visar vägen.

– Tjejerna kommer allt mer, säger sportchefen.

– Fler aktiva kuskar och ryttare. Inte minst montésporten har öppnat upp för tjejer. Där är det stor kvinnlig dominans. Av de nya yngre som kommer in så är det lika många tjejer som killar.

– Sedan har vi de många som jobbar som funktionärer, i stallen och så vidare. På kontoret är jag ensam man, resten kvinnor.

– Det är jättekul att sporten breddas och vi når fler. Vi vill visa också att det inte är en gubbsport. Vi vill visa på bredden.

Kvinnliga A-tränare finns det två. Maria Ottosson och Louise Granstedt. Antalet tävlingsdagar på Örebrotravet är 32. Men 33 om man räknar in ponnydagen.

En av de mest framgångsrikaste tjejerna heter Sofia Adolfsson. Bäst i Sverige på sadel. 14 montésegrar hittills i år.

– Jätterolig sport. Och jag känner som tjej att jag tävlar så mycket som jag får. Vi är rätt många tjejer som jobbar på olika nivåer; i stall, som ryttare / kusk, inskrivning och så vidare. Absolut ingen gubbsport längre.

Två nyckelpersoner hittar vi vid inskrivningen. Kicki Kanestad (som varit här i 33 år) och Johanna Marcusson Berg.

Hit kommer kuskarna för att göra den obligatoriska nykterhetskontrollen, och hit får de även komma när de fått sina bestraffningar. Härifrån ropas även defileringarna ut. Ingen slipper undan de här skarpögda tjejerna.

– Alla får de nykterhetsblåsa. Även funktionärerna. Men det är ytterst sällan det förekommer onykterhet, och vi slarvar inte med kontrollen.

Båda gillar det här jobbet, därom råder ingen tvekan.

– Jätteroligt. Vi får träffa så väldigt mycket folk, av alla de slag. De gillar att slå sig i slang med oss och vi vill i gengäld visa upp en positiv bild av Örebrotravet. Tränare, kuskar, skötare… Hit kommer alla och det är superkul. Det är så blandade uppgifter vi har. Det är därför vi håller på.